Clara Ponsatí ha atès l'equip de TV3 al Parlament Europeu
Clara Ponsatí ha atès l'equip de TV3 al Parlament Europeu (CCMA)

Ponsatí planta el Suprem per "mantenir la dignitat del Parlament"

El jutge del Suprem Pablo Llarena dona cinc dies perquè li faci arribar el document d'empara que va presentar al Parlament Europeu

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

Clara Ponsatí és a Brussel·les. Poc abans de les 11 del matí, l'hora en què estava citada al Suprem, entrava al Parlament Europeu. Per tant, no ha anat a declarar davant del jutge Pablo Llarena.

"Soc aquí per complir amb les meves obligacions i per mantenir la dignitat del Parlament", ha declarat a TV3. "Fins i tot si el jutge Llarena ignora el dret europeu, el dret europeu s'ha de respectar", ha afegit.

"L'obsessió del jutge Llarena de parlar amb mi jo no la comparteixo", ha explicat Ponsatí, abans d'afirmar: "Tinc immunitat i no tinc cap obligació d'anar-lo a visitar". "Per a un procediment de desobediència, ell no em necessita per a res, a mi", ha conclòs.

Una estona abans ho confirmava el seu advocat, Gonzalo Boye, a "Els matins": "No sé si està de camí a Brussel·les o si ja hi és". Després s'ha sabut que hi era des d'aquest diumenge al vespre.


Llarena dona cinc dies a Ponsatí

La reacció del jutge del Suprem Pablo Llarena, que instrueix el cas de l'1-O i havia citat Ponsatí perquè declarés per un delicte de desobediència, ha arribat hores després. Li dona cinc dies perquè li faci arribar el document d'empara que va presentar al Parlament Europeu.

I és que tot i no haver comparegut, l'advocat de Ponsatí ha presentat un escrit a Llarena en què assegura que ha presentat davant de la presidència del Parlament Europeu una demanda d'empara i li demana a Llarena que suspengui el procediment fins que hi hagi una resolució de l'Europarlament.  

En l'escrit de resposta, el jutge del Suprem li demana a Ponsatí que acrediti la demanda d'empara i, també, que presenti els escrits traduïts al castellà, ja que els ha presentat en anglès.

Llarena també ha donat cinc dies a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat perquè es pronunciïn sobre la reactivació de l'ordre de detenció. En aquest sentit, la Fiscalia ja s'ha pronunciat i avala que el Suprem pugui dictar ordre de detenció contra l'exconsellera sense l'autorització de l'Eurocambra.

 

 


Detinguda el 28 de març

L'opció de no presentar-se davant del Suprem, Ponsatí ja l'havia apuntat en totes les declaracions que ha anat fent des que va ser detinguda a Barcelona el 28 de març, després de gairebé cinc anys i mig a l'exili pels fets de l'1 d'octubre.

Aquell dia, els Mossos la van portar davant d'un jutjat de guàrdia de la Ciutat de la Justícia i va quedar en llibertat, però amb un claríssim advertiment del magistrat Pablo Llarena que instrueix la seva causa al Suprem.

En la interlocutòria del mateix 28 de març, Llarena la citava al Suprem aquest dilluns 24 d'abril, a les 11 del matí, i l'avisava que, si no es presentava, activaria "la seva conducció davant del tribunal per la força".

L'eurodiputada de Junts fa una videoconferència amb Toni Comín des de Barcelona, aquest diumenge (Natàlia Segura / ACN)

Però, com Llarena podria forçar Ponsatí a comparèixer?

Llarena pot tornar-la a declarar en rebel·lia i reactivar l'ordre de detenció contra ella.

Però aquesta ordre de detenció només podria ser a Espanya. És a dir, només podria executar-se si Ponsatí tornés. Mentre sigui a fora, segueix protegida davant de qualsevol acció de la justícia espanyola per la immunitat que té com a eurodiputada, de moment fins que la justícia europea es pronunciï sobre la qüestió.

Si Llarena reactivés l'ordre de detenció a Espanya, tot apunta que Ponsatí seria detinguda si tornés. I, aquest cop, seria traslladada a Madrid, per declarar davant Llarena. Però després d'aquesta compareixença, quedaria en llibertat.

Amb el nou Codi Penal, Ponsatí ja no està processada per sedició, que ha desaparegut, sinó per desobediència. I aquest delicte no comporta penes de presó.

ARXIVAT A:
Procés catalàClara Ponsatí
Anar al contingut