Moment en què un policia local de Jerez colpeja un jove a la cara amb una porra extensible
Jerez de la Frontera

Polèmica per l'agressió d'un policia de Jerez a un jove a qui demanaven la documentació

Fonts de la policia local asseguren que el vídeo en què es veu com li donen un cop a la cara amb una porra està "tret de context"

L'Ajuntament de la localitat andalusa de Jerez de la Frontera, a Cadis, ha obert un expedient informatiu sobre l'actuació d'un policia local que va donar un cop a la cara a un ciutadà amb una porra extensible.

Aquesta seria la reacció del policia després que el noi, que en el vídeo sembla comportar-ser d'una manera tranquil·la, li demanés que s'identifiqués amb el número de placa, arran de la petició que li hauria fet el policia perquè li mostrés la documentació.

El suposat abús policial, que s'ha fet viral els últims dies, va passar la nit del 5 al 6 de desembre a l'avinguda Méjico, en una zona d'oci "que sempre demana molta atenció policial" per "donar més tranquil·litat als veïns", segons ha explicat Rubén Pérez, regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Jerez.

"Els primers sorpresos som nosaltres", ha admès Pérez, que ha afegit: "Entenem que s'hagin viralitzat [les imatges], perquè són impactants."

En el vídeo es veu com un policia municipal treu una porra extensible del cinturó i, tot seguit, en el mateix gest, dona un cop a la cara a un jove, que s'acosta la mà a la boca i aconsegueix fer uns passos enrere abans de caure a terra quan el mateix policia li dona una empenta.

La resta de policies presents, fins a quatre, no fan res per aturar a l'autor del cop i es limiten a demanar a les persones presents, entre les quals la que està gravant, que es facin enrere.

Perez també ha explicat que, a banda de l'expedient informatiu municipal, "s'han obert unes diligències judicials que hauran de dirimir-se"


Policia Local de Jerez: "Tret de context, no es correspon amb els fets"

Des de la policia local de Jerez, en canvi, es dona una versió molt diferent dels fets. En declaracions recollides pel Diario de Jerez, asseguren que el vídeo "està incomplet i tret de context" i que "no té res a veure amb el que va passar".

"El cop amb la porra extensible va ser només per separar-lo, no hi havia intenció de colpejar-lo", asseguren fonts policials, que afegeixen que el jove havia estat expulsat d'una discoteca perquè s'havia negat a pagar una beguda i "s'havia sobrepassat amb dues noies".

A més, diuen que va negar-se a donar la documentació als agents i va insultar-los.  

La Policia Local de Jerez diu que el vídeo "no es correspon amb els fets"(Europa Press/José González)

Per tot plegat, va ser detingut en aplicació de la Llei de Seguretat Ciutadana, moment en el qual "va empènyer i amenaçar de mort els agents".

La versió policial afegeix encara que, més tard, "durant el trasllat, el detingut va dedicar-se a donar puntades de peu a la porta del cotxe fins a despenjar-la i donar-s'hi cops de cap". 

I que, traslladat a un centre de salut, "va arribar a amenaçar la doctora" que el va atendre.

Entre les persones que han difós el vídeo hi ha Teresa Rodríguez, portaveu d'Endavant Andalusia, que en el missatge a Twitter d'aquest dimarts anuncia que demanaran "l'expulsió immediata" del policia local, "que no ha de portar més temps una porra, una pistola i una placa". 


Atropellament múltiple per una baralla

La controvertida actuació policial s'ha viralitzat coincidint amb les notícies sobre un altre aldarull relacionat amb l'oci nocturn del municipi: un atropellament múltiple pel qual han estat detingudes dues persones, acusades de temptativa d'homicidi.

Vehicle utilitzat en l'atropellament múltiple (Europa Press/Policia Nacional)

Tot hauria començat a primera hora del dia de Nadal, arran d'una baralla a la sortida d'una discoteca que, segons la Policia Nacional, va acabar amb un "atropellament múltiple, intencionat i reiterat".

Els dos detinguts, de 19 i 34 anys, haurien fet torns per atropellar repetidament, un cop havien quedat esteses a terra, fins a tres persones d'un grup de joves amb els quals s'havien barallat a l'aparcament d'un centre comercial.

Després van fugir. El cotxe va ser localitzat més tard en un altre punt del municipi. El fugit de 34 anys va lliurar-se a la policia l'endemà i l'altre ha estat detingut aquest dimecres.  

Dos dels ferits estan lleus, i el tercer, greu, amb fractures al maluc i a les cames.

ARXIVAT A:
PolicialAndalusia
Anar al contingut