Madrid

Podem fa una contraoferta al PSOE per formar govern amb el referèndum a Catalunya com a punt "imprescindible"

Podem ha presentat una contraoferta per formar govern amb el PSOE, que inclou un Ministeri de Plurinacionalitat, Administracions Públiques i Municipalisme

Actualitzat

Podem ha presentat una contraoferta per formar govern amb el PSOE, un document que inclou la celebració d'un referèndum sobiranista a Catalunya "amb totes les garanties" democràtiques, jurídiques i logístiques com una mesura "imprescindible". Un referèndum, assegura, que "permet i empara" l'article 92 de la Constitució, que recull la possibilitat de convocar un referèndum consultiu de tots els ciutadans per decisions polítiques d'especial transcendència. Tot i que marca terminis, la proposta de Podem concreta que la pregunta ha de ser "única i clara" i el seu líder afirma que es tracta de la "millor solució".

"És la millor solució i la més democràtica per a un problema polític."

A més, Podem vol incloure en l'estructura de govern un Ministeri de Plurinacionalitat, Administracions Públiques i Municipalisme, que hauria d'impulsar el referèndum a Catalunya i hauria de portar a terme "les reformes que el país reclama". També preveuen potenciar l'administració local: "S'ha de reforçar el paper dels ajuntaments d'Espanya", ha assegurat Pablo Iglesia en la roda de premsa en què ha presentat el document.

La proposta, de 100 pàgines i que inclou una memòria econòmica, té la lluita contra la corrupció i la pobresa entre els punts principals. Podem aposta per prioritzar els llocs de treball, posar fi a les retallades i lluitar contra el frau, i proposa una reforma fiscal.

En la roda de premsa, Pablo Iglesias ha destacat que la seva proposta, que és "solvent, viable i creïble", recull les bases d'un govern de coalició format pel PSOE, Podem i les seves confluències, IU i Compromís.

"El nostre país es troba en una situació de crisi que no pot superar amb velles fórmules sinó amb un govern de canvis i progrés que es basi en el diàleg."

Iglesias ha reiterat que la presidència del nou govern de "canvi i progrés" seria per a la força més votada, per tant, per a Pedro Sánchez, i la vicepresidència, per a la segona; és a dir Podem. Una vicepresidència, ha dit, amb un fort "caràcter social", que lluiti contra la corrupció i que aposti per la regeneració de les institucions i les estructures de l'Estat. Entre les mesures concretes, crear una secretaria que lluiti contra la corrupció. "No volem més casos Aguirre o Rita Barberá". També preveuen crear una oficina dels drets humans.

Finalment, el líder de Podem ha dit que cal obrir un procés polític de diàleg per "empènyer totes les forces cap a la millora de la Constitució" i que "per tocar-la s'haurà de consultar tots els ciutadans espanyols", que podrien expressar-se sobre la carta magna a través d'un referèndum. En qualsevol cas, ha dit que farà tot el possible per tirar endavant el seu govern de coalició:

"Em deixaré la pell perquè aquest govern sigui possible."

Després que Pedro Sánchez hagi proposat reprendre el text amb 23 mesures que Artur Mas va portar a La Moncloa, Iglesias s'ha mostrat disposat a escoltar noves propostes.

De moment, el líder de Podem ja ha demanat reunir-se amb el líder del PSOE, abans de dijous; amb IU, que preveu fer-ho dijous, i amb Compromís, amb els quals preveu reunir-se divendres, per presentar personalment la seva proposta. Després ho farà amb la resta de formacions parlamentàries, entre les quals Ciutadans, i finalment, amb el líder del PP, Mariano Rajoy.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut