Barcelona

En Comú Podem vol que la nacionalitat dels ciutadans sigui visible en el DNI i el passaport

Domènech intentarà aconseguir el suport "actiu o passiu" d'ERC i DiL a la investidura de Sánchez

Actualitzat

El líder d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Xavier Domènech, intentarà aconseguir un suport "actiu o passiu" d'Esquerra Republicana i Democràcia i Llibertat a la investidura de Pedro Sánchez, en cas que el PSOE i Podem arribin a un acord de govern. En Comú Podem es reunirà en els propers dies amb les dues formacions sobiranistes amb representació al Congrés "perquè, en cas que la proposta es faci factible, hi puguin donar suport".

Domènech creu que la convocatòria d'un referèndum a Catalunya, com defensen "clarament" Podem i En Comú, permetria a republicans i convergents donar suport, ja fos amb un vot a favor o bé amb una abstenció, a un govern de "canvi" a l'estat. El referèndum és una de les propostes "imprescindibles" del document que Podem ha presentat aquest dimarts, a més del Ministeri de la Plurinacionalitat i el blindatge dels drets socials. Malgrat el rebuig inicial dels socialistes, Domènech confia que les negociacions avancin perquè creu que les reaccions importants són "les que vindran en els propers dies" i no pas les d'aquest mateix dilluns.

"Els nostres vots són fonamentals si Pedro Sánchez vol ser president"

En una roda de premsa al Pati Llimona, Domènech ha defensat que un govern compartit entre el PSOE, Podem i les confluències "és la millor garantia d'un canvi real que reverteixi les retallades de drets socials" en aquesta legislatura. Domènech creu que la prioritat en les negociacions amb els socialistes no ha de ser una discussió "tàctica sobre a qui investir", sinó un "debat de fons per a un govern estable".

"Assistim amb preocupació a un debat que està massa centrat no tant a crear una alternativa de govern, sinó a aconseguir una investidura"

En Comú Podem reclama als socialistes "un aclariment sobre quin tipus de govern es vol conformar; si un de canvi real i de progrés o un govern de l'ambigüitat".

DNI i passaport amb "la nació" visible

Un altre dels punts que Podem ha inclòs en el document de bases és "la promoció d'elements simbòlics que facilitin el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat en documents oficials". A la tarda, Domènech ha aclarit que una de les propostes en aquest capítol és fer visible la nacionalitat de cada ciutadà en els seus documents d'identitat:

"Plantegem que al passaport, al DNI i a tot allò que representa simbòlicament la pertinença a l'Estat estigui també reconeguda la pertinença nacional"

Aquesta i altres propostes que reconeguin que a Espanya hi ha diverses nacions les gestionaria el Ministeri de Plurinacionalitat, que defensa Podem i que, segons la proposta d'Iglesias, ocuparia el mateix Domènech.

El cap de llista de la confluència d'esquerres catalana també ha apostat per "obrir el meló" de la reforma constitucional assenyalant que la major part de la població adulta "no ha votat la Constitució actual". A més, Domènech ha dit que creu que el referèndum "ja no és una línia vermella" per al PSOE i ha recordat que aquesta proposta "va guanyar les eleccions a Catalunya", però que, a vegades, "s'està utilitzant per no parlar d'altres condicions que també són fonamentals".

Més enllà dels punts relatius a la plurinacionalitat, En Comú Podem reclama un "reconeixement" dels drets socials, amb actuacions concretes com la "derogació" de les últimes reformes laborals, la creació "d'instruments per acabar amb la xacra de la violència de gènere" o les anomenades "cinc condicions de la PAH": dació en pagament retroactiva, lloguer assequible, l'aturada dels desnonaments, l'habitatge social i la garantia dels subministraments bàsics.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut