Control dels Mossos d'Esquadra a la sortida de Barcelona per la Ronda de Dalt, aquest dijous
Control dels Mossos d'Esquadra a la sortida de Barcelona per la Ronda de Dalt, aquest dijous

Pobles amb segones residències es blinden en un Dijous Sant d'operació "no sortida"

Múltiples controls a la carretera i crides a no moure's de casa aquest cap de setmana de Pasqua

Actualitzat

Per Dijous Sant, és habitual estar pendents de l'operació sortida de trànsit. Aquest any, però, predominen les carreteres buides. Segons dades de Trànsit, a la majoria del país, el poc trànsit de vehicles encara ha estat més reduït que el dijous de la setmana passada. En canvi, ha repuntat una mica la mobilitat a les carreteres de Girona.

El confinament decretat en ple estat d'alarma ha fet que la mobilitat sigui mínima, tal com mostren aquestes imatges aèries del Servei Català de Trànsit.

 

 

Controls per impedir l'accés a les segones residències

En els darrers dies, el govern de la Generalitat ha insistit en la necessitat de complir el confinament i no anar a les segones residències. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ho va qualificar d'"acte d'insolidaritat absoluta" i, fins Dilluns de Pasqua, més de 2.000 agents fan controls arreu de Catalunya per impedir qualsevol temptació d'accedir a segones residències.

 

Control dels Mossos d'Esquadra a la carretera LL-11, a Alamús, per evitar desplaçaments aquesta Setmana Santa
Control dels Mossos d'Esquadra a la carretera LL-11, a Alamús, per evitar desplaçaments aquesta Setmana Santa (ACN / Salvador Miret)

 

Buch: "Perseguirem la minoria que està trencant el confinament"

En una entrevista al "Telenotícies vespre", el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que, fins el Dilluns de Pasqua, es faran al voltant de 500 controls a les carreteres catalanes per part dels Mossos d'Esquadra i les policies locals.

Buch ha assenyalat que seran controls que es faran a diversos llocs i en diversos moments:

"Els controls que es faran al llarg d'aquests dies seran diürns, nocturns, en carreteres principals, en carreteres secundàries, també es faran controls en zones d'oci públic..."

 

 

El conseller d'Interior ha destacat que "la gran majoria de la gent" està seguint el confinament i està "evitant que es propagui la malaltia", però que hi ha una minoria "de persones incíviques, persones irresponsables":

"La minoria que està trencant aquest confinament i ens està posant a tots en risc serà a qui els cossos policials perseguiran"

 

 

A Barcelona, continuen els controls de trànsit tant dels vehicles que hi entren i en surten com dels que es mouen per dins de la ciutat. A més dels Mossos, la Guàrdia Urbana en farà de nocturns, a partir d'aquest dijous a la nit mateix, amb un reforç de 140 agents més dels habituals.

Però és als accessos de poblacions amb més segones residències on hi ha més vigilància. Des d'aquests municipis es fa una crida demanant a la gent que no hi vagi.

 

Alguna crida ja s'ha fet viral, com la dels alcaldes del Priorat. En un vídeo, demanen que ningú els visiti aquests dies perquè és "una comarca molt envellida" i, per tant, on hi ha molta població "d'alt risc". A més, assenyalen que, si el coronavirus s'escampa, "els recursos sanitaris del món rural són molt escassos".

"Podeu ser vosaltres els que compliqueu la situació", alerten batlles i altres càrrecs polítics del Priorat:

 

 

Des de municipis amb un alt índex de segones residències s'avisa que, sobretot, els que hi tenen casa, no pugin. Comarques com el Ripollès, el Berguedà, el Pallars i la Cerdanya són zones amb un alt índex de població gran. I llocs on no ha arribat la Covid-19 creuen els dits perquè això continuï sent així.

Entre Llívia i Estavar, per exemple, s'hi han col·locat unes tanques de formigó per intentar que no es creui la frontera, tampoc per carreteres secundàries.

 

Operaris col·loquen barreres de formigó a la frontera entre Llívia i Estavar
Operaris col·loquen barreres de formigó a la frontera entre Llívia i Estavar (ACN / Ajuntament d'Estavar)


Fotografies per detectar moviments en segones residències

Hi ha pobles que han pres mesures encara més estrictes. És el cas de Sant Llorenç de Morunys, un poble de 900 habitants que té 1.200 habitatges, més de la meitat dels quals són segones residències.

Per evitar la picaresca i que la gent se salti el confinament, han decidit fer un cens, a través de fotografies, per detectar moviments com l'obertura de persianes o finestres i saber si els residents han vingut al poble, on no hi ha hagut cap cas positiu de coronavirus.

 

Fotos a segones residències de Sant Llorenç de Morunys per controlar si estan habitades
Fotos a segones residències de Sant Llorenç de Morunys per controlar si estan ocupades

 

L'alcalde, Francesc Riu, considera "una irresponsabilitat molt gran" pujar a la segona residència en la situació actual:

"Avui s'han detectat alguns dels primers casos que potser han arribat. Es mirarà quins són i si es tramita ja la denúncia".

Els hospitals més propers són a 40 i 80 quilòmetres i, al poble, només hi ha un consultori amb un metge i una infermera. Enric Roures, metge de família de la vall de Lord, remarca que la majoria de casos fins ara són de les grans concentracions urbanes:

"Estadísticament hem vist que la majoria de Covids positius venen de les grans capitals i de les grans aglomeracions. Esclar, aleshores, qui vulgui fugir d'allà per venir aquí, sense saber si està contagiat o no, això és un perill".

 

 

Una altra prioritat és protegir la residència, on viuen 50 persones sense que hi hagi cap cas de coronavirus. Els onze treballadors i la directora s'hi van confinar el 25 de març per disminuir el risc de contagi.

Els comerciants, tot i perdre diners dels turistes, també prefereixen mantenir-los lluny:

Carme Bajona: "Agraïm la solidaritat de totes aquelles persones que aquests dies s'estan retenint i no pugen".

Xavier Subirana: "Són unes dates fortes pel turisme, a sobre les mones, però també hem de ser conscients que la infraestructura que tenim no és per a un gran volum de gent i per això estem més amb por que pugi el turisme aquestes dates".

 

Més controls a les poblacions de la costa

La majoria de poblacions de la Costa Brava han reforçat els controls per evitar que hi entri gent de fora. Tot i que la sensació general és que aquesta setmana no hi ha tanta gent intentant arribar a la costa com els primers dies de confinament, les dades policials indiquen que encara hi ha qui ho intenta.

 

 

A Lloret, per exemple, el cap de setmana de Rams es van interposar 93 denúncies contra persones que intentaven accedir a la segona residència. A Platja d'Aro, municipi amb càmeres als accessos de la població, una desena de vehicles han intentat accedir al segon domicili.

En alguns casos, com a Palafrugell, també compten amb la col·laboració ciutadana, com explica el cap de la Policia Local, David Puertas:

"Una persona informava que hi havia gent que semblava que havia arribat a un apartament i estaven sopant. Hi vam anar, vam identificar-los i ens van dir que portaven temps aquí. Vam mirar per càmeres el vehicle que portaven i quan havien accedit i, quan vam veure que havien accedit aquell mateix dia, se'ls va tornar a denunciar".

 

El passeig de Sant Antoni de Calonge, buit i amb els establiments tancats aquest Dijous Sant
El passeig de Sant Antoni de Calonge, buit i amb els establiments tancats aquest Dijous Sant (ACN / Marina López)

 

Drons per controlar que es compleixi el confinament

Les policies locals d'alguns municipis el que han fet és, directament, incorporar drons per vigilar que es compleix el confinament. Des de l'aire és més fàcil detectar infraccions i enviar-hi després els agents.

 

 

A Badalona ja fa temps que volien incorporar a les tasques policials aquesta eina, inicialment pensada per controlar les platges a l'estiu o buscar persones desaparegudes. L'actual situació, però, ha fet que hagin decidit canviar-li l'ús i destinar-la a vigilar els accessos a la ciutat, carreteres secundàries i camins.

 

 

Si a Badalona es volen controlar les sortides, a l'Ametlla de Mar es fa el contrari: vigilar les entrades. És un municipi geogràficament dispers, amb urbanitzacions, carreteres secundàries i molts camins i senders que fan que hi hagi moltes maneres d'accedir-hi. El dron arriba on no pot arribar la policia local, tal com reconeix el cap en funcions, Rodrigo Teba:

"Destinar una patrulla a controlar un terreny tan inaccessible com és el sender de la costa ens aparta dels objectius principals, que són els camins i carreteres i carrers principals. Una manera de cobrir un gran terreny és el dron. És el gran recurs que hem trobat de manera urgent per a aquesta situació excepcional que estem vivint".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut