Pla de govern o programa electoral? 370 propostes de Sánchez per a la investidura
Pedro Sánchez presenta un programa per "seduir i convèncer" Unides Podemha presenta les seves propostes en un acte a l'estació de Chamartin
Madrid

Pla de govern o programa electoral? 370 propostes de Sánchez per a la investidura

El president justifica la impossibilitat d'arribar a un acord fins ara amb Unides Podem per les divergències en la crisi territorial

Actualitzat

Pedro Sánchez ha presentat a Madrid les 370 propostes amb les quals pretén seduir Pablo Iglesias perquè li faciliti la investidura, amb un "programa comú progressista".

Si no ho aconsegueix, aquest document li serviria com a programa electoral. Des del PSOE es parla de seduir i convèncer amb mesures que afecten tots els àmbits. Però el president en funcions no troba raons objectives per anar a noves eleccions.

"No hi ha raons per anar a eleccions"

 

Pedro Sánchez encara veu una possibilitat d'acord amb Unides Podem que eviti anar a noves eleccions.

 

"Unides Podem ha de tenir una important participació en la governabilitat i pot exercir responsabilitats en altes institucions."
"Espanya no es mereix estar bloquejada més temps. La nostra predisposició a l'acord és sincera. És possible ser aliats lleials amb Unides Podem."

"No hi ha raons objectives per haver d'anar a eleccions el 10 de novembre."

 

Per això, Sánchez ha ofert a Pablo Iglesias mecanismes per garantir el compliment de l'acord.

Si per Unides Podem són necessàries garanties, avancem en aquest camí, construïm garanties i establim les màximes garanties del compliment de l'acord."

 

Un escull insalvable

Sánchez justifica la impossibilitat de fer un govern de coalició amb Unides Podem per les divergències en la crisi territorial a Catalunya.

 

Malgrat les coincidències en polítiques socials, també hi ha grans divergències en importants qüestions d'estat que seran urgents i importants en els pròxims mesos."

Un govern de coalició podria conduir al desgovern perquè la coalició no podria sobreviure a la primera crisi territorial que tindrem els pròxims mesos."

 

Sánchez retreu a Podem que el recel i la desconfiança els portaria a fer un govern feble.

 

El 25 de juliol l'acord es va comprovar inviable. La voluntat de coalició d'Unides Podem es basa en el recel i la desconfiança, això es traduiria en desgovern i desunió i en compartiments estancs, en dos governs en un, i no és el que van votar els espanyols, ni el que necessita el nostre país. És impracticable."

 

El president en funcions ha carregat també contra els partits de dreta, PP i Cs, la falta de responsabilitat política que va deixar en mans dels independentistes que no s'aprovessin els pressupostos.

 

Pedro Sánchez ha presentat les seves propostes en un acte a l'estació de Chamartin

 

Diàleg contra la "crisi de convivència" a Catalunya

Pedro Sánchez vol un govern fort per encarar els reptes d'aquesta legislatura, entre els quals ha destacat la crisi territorial catalana. Les propostes per a Catalunya i fer front al que anomena "crisi de convivència" l'ha resumit en una paraula: "diàleg".

Espanya de les autonomies dins d'una Europa federal. Necessitem més col·laboració entre administracions. L'Espanya constitucional s'uneix i no es divideix en cada una de les comunitats, i les ciutats autònomes. Abordar el conflicte de convivència que viu un determinat territori que és Catalunya, necessita del diàleg entre catalans i també entre el govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya. Diàleg, diàleg. Diàleg, no unilateralisme. Trobada, no ruptura, Estatut d'Autonomia, i no un referèndum d'autodeterminació que trenca les bases de la convivència i situa les societats en un carrer sense sortida, com estem veient en un país no gaire lluny del nostre."

 

Propostes destacades

El document recull moltes de les propostes del programa electoral del PSOE i també sorgides dels contactes amb la societat civil. Segons Podem, també recull alguns elements fruit de la primera ronda de negociacions entre les dues formacions.

En matèria d'ocupació es volen derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral del PP. Un gest cap a Podem i els sindicats, com augmentar el salari mínim i, alhora, gestos cap a Ciutadans, amb mesures per a emprenedors i autònoms.
Sánchez vol lligar les pensions a l'IPC i destinar més diners públics per mantenir-les.

Combatre amb més mitjans la violència de gènere, prohibir tallar la llum, el gas i l'aigua a famílies en risc de pobresa i regular l'eutanàsia també són prioritat.

En educació es vol acabar amb la llei del PP i oferir guarderies gratuïtes.
En habitatge, el PSOE vol augmentar el parc de pisos públics, acotar el preu dels lloguers i regular els pisos turístics.
El document inclou que el dentista estigui cobert per la sanitat pública i que els jubilats no paguin per l'atenció.

Les grans empreses pagaran un mínim del 15% en societats i es cobraran algunes operacions financeres.

 

 

En el capítol de millora democràtica es proposa retirar l'aforament a polítics i repensar un sistema electoral més proporcional, i es ratifica l'exhumació de Franco.

Sánchez presentarà aquest dimecres aquest document a formacions com ERC i el PNB, però encara no té data per reunir-se amb Pablo Iglésias. De totes maneres, fonts de les dues formacions no descarten contactes previs dels equips negociadors.

Llegeix el text íntegre de les més de 300 propostes de Pedro Sánchez: "Proposta oberta per a un programa comú progressista"

 

Propostes de Pedro Sánchez by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEInvestidura
Anar al contingut