Per disposar del permís menstrual no caldrà tramitar una baixa laboral

Permís menstrual pioner per a les treballadores de l'Ajuntament de Girona

Disposaran de vuit hores al mes per faltar a la feina si es troben malament per la regla i hauran de tornar aquestes hores durant els següents tres mesos

Actualitzat

Les treballadores de l'ajuntament de Girona tindran un permís de flexibilització menstrual si es troben malament quan tinguin la regla. Ho ha aprovat la Taula General de Negociació a proposta del sindicat Intersindical-CSC, una decisió que ara s'ha de ratificar en el ple de juny.

Segons informa aquesta associació sindical, la iniciativa va sorgir després que algunes empleades expliquessin que utilitzaven habitualment dies de vacances o festius durant la menstruació davant la impossibilitat de conciliar salut i treball.

Aquesta mesura pionera preveu que les dones disposin de vuit hores al mes per faltar a la feina si es troben malament pel dolor de regla, ja sigui en una jornada sencera o repartides en més d'un dia.

Per disposar del permís no caldrà tramitar una baixa laboral. Però, això sí, aquestes hores caldrà recuperar-les abans de tres mesos.  

 

Mesura pionera

Aquest permís mentrual és una mesura que s'aplica en empreses d'alguns països occidentals, però a Catalunya és pionera.

L'Intersindical-CSC destaca que, per primera vegada, se situa un procés fisiològic "ignorat, estigmatitzat i del qual només es parla sotto voce" en aquest nivell de converses i es concreta en un acord.


A través d'un comunicat, aquest sindicat subratlla que no es vol mantenir una actitud de "tapar malalties relacionades amb la menstruació com la dismenorrea o l'endometriosis".

"La regla no ha de ser dolorosa, però pot causar puntualment molèsties i és en referència a aquestes molèsties que se centra aquest permís, que ens pot portar a necessitar unes hores en moments concrets", subratlla el text.

També es puntualitza que les dones de classe treballadora tenen "més dificultats" per conciliar aquests problemes provocats per la menstruació.

Intersindical-CSC vol impulsar aquest permís de flexibilització menstrual als diferents centres de treball de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
FeminismeSalutDrets laborals
Anar al contingut