Taula de diàleg

Aragonès demana concrecions a Sánchez en un diàleg que pacten fer "sense terminis"

En una reunió de dues hores, el president de la Generalitat reitera a Sánchez la defensa de l'amnistia i l'autodeterminació

RedaccióActualitzat

Els presidents dels governs català i espanyol, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, s'han reunit aquest dimecres a primera hora de la tarda al Palau de la Generalitat.

És la primera part de la reunió de la taula de diàleg entre els dos governs per avançar en solucions polítiques al conflicte entre Catalunya i Espanya.

La reunió ha durat gairebé dues hores i posteriorment han assistit a l'inici de la trobada entre les dues delegacions, que ha estat marcada per l'absència de Junts.

Mentre la taula de diàleg estava en marxa, els dos presidents han comparegut, per separat, per explicar com ha anat la trobada inicial i com encaren la taula de diàleg.

Coincideixen que la taula és l'instrument per resoldre el conflicte i que s'ha de progressar sense terminis, però constaten les diferències: Sánchez rebutja l'amnistia i el referèndum que defensa Aragonès.

Primera trobada de Sánchez i Aragonès en el marc de la taula de diàleg (CCMA)
Primera trobada de Sánchez i Aragonès en el marc de la taula de diàleg (Xavier Brichs/CCMA)


"Temps i perseverança"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que han aconseguit "allò que semblava impossible", que l'estat espanyol "vingués a una taula de diàleg".

"Avui és un punt de partida, un reinici del procés de negociació. Hem constatat que som davant d'un conflicte de naturalesa política."

Ha afirmat que el consens al qual s'ha arribat és que la taula de diàleg és l'instrument per avançar cap a la resolució del conflicte.

"Requerirà temps i perseverança, especialment per la banda catalana", ha dit Aragonès.

El president català ha demanat concreció i avenços, "més que terminis exactes", i ha constatat que els dos executius són "molt lluny en les posicions."

La negociació que ara comença ha de ser "un treball discret" amb reunions públiques i d'altres no, focalitzades a avançar.

Pere Aragonès durant la compareixença després d'iniciar la taula de diàleg (CCMA)


Aragonès defensa l'amnistia i el referèndum

La posició de l'executiu català és "clara": "d'una banda, l'amnistia, i, de l'altra, el referèndum." Així li ha traslladat Aragonès a Sánchez.

"El referèndum és l'opció inclusiva que permet a tothom defensar la seva proposta. És un procés democràtic i legítim. Volem que sigui acordat."

Aragonès ha defensat la desjudicialització del conflicte polític i els objectius de l'amnistia i l'autodeterminació.

Respecte als límits constitucionals d'aquestes propostes, Aragonès ha afirmat que "hi ha marge per plantejar opcions."

"El referèndum que defensem és sobre la independència de Catalunya. Sobre això estem molt lluny respecte del govern espanyol."

Pel que fa als indults, es tracta d'un pas que "reconeixen", però manifesten que "la repressió continua".

Aragonès compareix després de l'inici de la taula de diàleg
Aragonès compareix després de l'inici de la taula de diàleg (David Zorrakino/Europa Press)

Per la seva banda, el president espanyol ha assegurat que "ni l'amnistia ni el referèndum són possibles". "Hem de parlar de temes més propers", ha afirmat Sánchez, que diu tenir "l'esperança de poder arribar a un acord, a una solució pactada."

En aquest sentit, ha manifestat que el que tingui a veure amb Espanya "ho han de decidir tots els espanyols, i no només una part."

Dels 45 punts de demandes de la Generalitat, Sánchez ha dit que n'hi ha un on no hi ha possibilitat de trobada, "però poden avançar en els altres 44."

Sánchez aposta per "l'agenda del retrobament"

El president de l'executiu espanyol ha asseverat en la compareixença que l'aposta del govern espanyol és pel diàleg. "Hem constatat que, evidentment, mantenim posicions polítiques molt allunyades", ha dit.

"Hem coincidit que la taula de diàleg és el millor camí per trobar solucions acordades. Hem decidit treballar sense pressa, però sense pausa i sense terminis", ha dit Sánchez.

El president de l'executiu espanyol ha afirmat que el "clima és molt millor avui que fa un any", però que no solucionaran "demà, el que es va espatllar fa 10 anys."

"Li he dit al president de la Generalitat que ha de comptar amb tots els catalans i no només amb una part", ha dit, fent referència en tot moment a "l'agenda del retrobament", que és la seva aposta per a Catalunya.

Sánchez durant la compareixença
Sánchez durant la compareixença després d'iniciar la taula de diàleg (EFE/Quique García)

"Volem que Catalunya recuperi una dècada perduda i lideri els canvis socials i econòmics que Espanya ha d'afrontar."

Pel que fa a l'absència de Junts, ha dit "respectar" que el partit no sigui a la taula de diàleg.

A la reunió s'ha tractat l'ampliació de l'aeroport del Prat, sense "cap novetat". "Creiem que el govern de la Generalitat no té una posició madura. No hi ha consens. Ho aparquem."

Aragonès i Sánchez durant l'inici de la reunió entre les dues delegacions
Aragonès i Sánchez durant l'inici de la reunió de les dues delegacions (Jordi Bedmar/Govern)


Reunions periòdiques i resultat a votació

La Generalitat i Moncloa han emès dos comunicats en acabar la reunió entre les dues delegacions, en què es comprometen a mantenir reunions periòdiques i discretes.

L'executiu català ha recordat que l'acord final de la mesa haurà de ser avalat per la ciutadania de Catalunya a través d'una votació.

Vilagrà i Torrent han deixat clar que a la mesa de negociació s'hi han de tractar "únicament qüestions relacionades amb la resolució política del conflicte", i deixar de banda temes sobre inversions o infraestructures.

La Moncloa ha dit que la reunió s'ha desenvolupat en un to cordial i ha cosiderat imprescindible que les institucions catalanes liderin un diàleg "honest i sincer també entre catalans".


La trobada a Palau

Sánchez ha assegurat que les imatges són importants des del punt de vista polític, i que se celebri la reunió al mateix Palau de la Generalitat té una "enorme potència de missatge polític."

Abans de la compareixença, els dos presidents han assistit a l'inici de la reunió amb la resta de membres de les dues delegacions al Saló Torres Garcia.

 Els dos equips s'han fet una fotografia al pati de Carruatges del Palau de la Generalitat.

Les dues delegacions de la taula de diàleg (CCMA)

Per part de l'executiu català hi han participat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller Roger Torrent. La segona taula de diàleg entre els dos governs s'ha celebrat després de la crisi que, aquest dimarts, ha acabat resolent-se amb l'absència de representants de Junts en la part catalana.

Per part del govern espanyol, hi han assistit la vicepresidenta Yolanda Díaz i els ministres Félix Bolaños, Isabel Rodríguez i Miquel Iceta.

A última hora, el govern espanyol ha decidit retirar de la taula la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el ministre d'Universitats, Manuel Castells, per equilibrar l'equip en nombre de membres al que presentarà la banda catalana.

 

Enmig d'un fort dispositiu dels Mossos d'Esquadra, el cap de l'executiu espanyol ha arribat a la plaça Sant Jaume quan passaven cinc minuts de les tres.

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha estat l'encarregat de rebre, a la plaça, Pedro Sánchez, i posteriorment s'ha produït la salutació entre els dos presidents.

 
Pedro Sánchez i Pere Aragonès entren a Palau amb la presència d'un escamot de gala dels Mossos
Pedro Sánchez i Pere Aragonès entren a Palau amb la presència d'un escamot de gala dels Mossos (EFE/Quique García)
Aragonès rep Sánchez al Palau de la Generalitat
Aragonès rep Sánchez al Palau de la Generalitat (EFE/Quique García)
 
Aragonès i Sánchez se saluden a la galeria gòtica abans de començar la reunió
Aragonès i Sánchez se saluden a la galeria gòtica abans de començar la reunió (Xavier Brichs/CCMA)

Aquesta ha estat la segona reunió de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, després de la primera que es va celebrar a Madrid el febrer del 2020, just abans de la pandèmia.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsGeneralitat de CatalunyaPedro SánchezGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut