El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez
El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez (EFE/Toni Albir)

Junts manté els noms i no serà a la taula de diàleg: "Ens sentim vetats per Sánchez"

El president espanyol i el català es reuniran aquest dimecres a les tres de la tarda al Palau de la Generalitat i a continuació seran a l'inici de la taula amb membres dels dos governs

Actualitzat

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha defensat la proposta de noms del seu partit per a la taula de diàleg i diu que no la modificaran. "Estem en un conflicte de país i no entre governs, per això la nostra delegació". Ha atribuït el "veto" a la Moncloa:

"Tenim la sensació que hem estat vetats per part del govern de Pedro Sánchez. Aquest veto representa la convicció que per la part espanyola falla la voluntat per abordar el diàleg."

En una roda de premsa aquest dimarts a la tarda, ha dit que si Junts no participa dimecres a la taula de diàleg no serà perquè "deixin cadires buides" sinó perquè "no se'ls ha deixat entrar".

Respon així al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha remarcat que la taula ha d'estar formada per membres de l'executiu català i ha rebutjat la proposta de noms de Junts, després que dilluns al vespre el president espanyol Pedro Sánchez confirmés que hi anirà.

Preguntat sobre si aniria a la reunió el vicepresident Jordi Puigneró, l'únic dels quatre noms proposats pel seu partit que és membre de l'executiu català, el secretari general de Junts ha dit que la proposta és la seva delegació completa i que si no s'accepten els noms, no hi aniran.

Sànchez ha insistit que el veto als noms proposats per Junts prové de La Moncloa i ha negat que això hagi causat una crisi de govern entre Junts i ERC.

"La causa és la mateixa que el veto al nom d'Oriol Junqueras a la proposta d'ERC a principis d'estiu. Si jo pensés que Aragonès personalment ens ha vetat, estaríem davant d'una situació molt més complicada, i no és així. Els tuits de La Moncloa del migdia, força estranys si es tracta de respectar la sobirania de les delegacions amb qui t'has d'asseure el dia següent, ens ho han deixat clar."

Per Sànchez, "seria una mala praxi cedir a les exigències del govern espanyol". El pitjor que podria passar, ha dit, és que la taula es convertís en "una comissió de traspassos" entre l'Estat i la Generalitat.

 

L'agenda de la trobada

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribarà aquest dimecres cap a les tres de la tarda al Palau de la Generalitat per reunir-se amb Pere Aragonès, havent dinat ja per separat cadascú.

Després d'una hora de reunió, cap a un quart de cinc preveuen atendre els mitjans de comunicació. Això també ho faran per separat, primer Sánchez i després Aragonès.

Segons explica Presidència de la Generalitat, a continuació vindrà la segona part de la taula de diàleg i negociació amb els dos governs i tots dos presidents està previst que hi siguin només al principi.

Moncloa diu que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, coordinarà la part espanyola. En un primer moment van anunciar que hi anirien sis ministres, però finalment Moncloa ha explicat que Raquel Sánchez i Manuel Castells no seran a la reunió per "equilibrar delegacions".

Recordem que amb els canvis d'aquest dimarts, per la part catalana només hi haurà els dos consellers que hi envia Esquerra, per l'absència de Junts. Per aquest motiu, finalment el govern espanyol ha decidit reduir la seva delegació.


Desacord pels noms

A primera hora d'aquest dimarts, Junts per Catalunya havia fet públics els seus noms per a la taula: el vicepresident Jordi Puigneró; la diputada al Congrés Míriam Nogueras; el secretari general del partit, Jordi Sànchez; i l'exconseller Jordi Turull, tots dos presos indultats fa poc.

En una compareixença al migdia, el president de la Generalitat, visiblement contrariat i invocant la lleialtat, ha dit que la negociació és entre governs i no entre partits i ha demanat a Junts una altra proposta.

Per la seva banda, Sànchez ha dit en un tuit que l'acord de govern no esmentava que els membres de la taula haguessin de formar part de l'executiu:

Anar al contingut