Persones grans passejant per Madrid (Europa Press / Eduardo Parra)
Persones grans passejant (Europa Press / Eduardo Parra)

Pensionistes mutualistes: per què Hisenda demana que s'esperin a fer la declaració de renda?

Als jubilats que van fer aportacions a mutualitats laborals entre el 1967 i el 1978 se'ls va fer tributar més del que tocava i el Suprem els ho ha reconegut

Jordi Martínez Pallejà

Avís als jubilats que van fer aportacions a mutualitats laborals entre el 1967 i el 1978. Han de revisar bé l'esborrany de la declaració de la renda perquè hi hauria de constar una reducció de la seva base imposable. La raó és que se'ls va fer tributar més del que tocava i dues sentències del Suprem els ho han reconegut.

Amb la resolució de la màxima instància judicial, els pensionistes que es pagaven una mutualitat, sobretot al sector bancari, tenen dret a devolucions sempre que la quota tributària anterior, per exemple, la de l'any passat, hagi estat positiva, és a dir, a pagar.

El sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) apunta que, si en les dades fiscals de la Renda 2023 apareix el concepte "Ajust per Mutualitats-DT2 LIRPF", s'aplicarà la reducció de forma automàtica en la declaració.


Esperar dues setmanes o fer un formulari

En cas que no sigui així, l'Agència Tributària recomana esperar unes dues setmanes fins que la dada estigui incorporada.

Però el sindicat de tècnics diu que, si no es vol esperar, n'hi ha prou omplint el formulari de sol·licitud habilitat per l'Agència Tributària per la rectificació. La reclamació seria per al període 2019-2023.

Fins ara, Hisenda admet que ha rebut 250.000 formularis a tot Espanya. Segons calcula Gestha, el nombre de pensionistes-mutualistes amb dret a incloure aquesta reducció de la seva base imposable pot acabar suposant una xifra molt més alta que aquesta.

El cas es fonamenta en dues resolucions del Suprem. En una d'elles es dona la raó a un jubilat del sector bancari que demanava que una part de la seva pensió, lligada a les aportacions que va fer entre el 1969 i el 1979 a la Mutualitat Laboral de Banca, no tributés en les declaracions de la renda.


Pensionistes exclosos de la norma

La disposició d'Hisenda, de tota manera, deixa fora de la reducció quatre tipus de pensions: la dels funcionaris públics que han estat dins del règim de classes passives, les obtingudes per aportacions a les mutualitats laborals d'autònoms, les de viduïtat i les no contributives.

L'Agència Tributària, en tot cas, ha habilitat una secció de preguntes freqüents sobre tota aquesta casuística que pot acabar d'aclarir qualsevol dubte als contribuents pensionistes-mutualistes.  

 

ARXIVAT A:
Hisenda catalanaPensions
Anar al contingut