Barcelona i Lleida podrien passar a fase 3 a mitjans de la setmana que ve

Girona i la Catalunya Central passen a la fase 3 de la desescalada dilluns que ve

RedaccióActualitzat

Finalment, la regió sanitària de Barcelona i Lleida hauran d'esperar per avançar en la desescalada, però probablement ho podran fer a mitjans de la setmana que ve.

En canvi, no hi ha hagut sorpresa per a la regió sanitària de Girona i la de la Catalunya Central, que passaran a la fase 3 de la desescalada dilluns que ve.

Després que la Generalitat va anunciar que així ho sol·licitava al govern espanyol, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que accepten la petició en una roda de premsa amb el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

Barcelona i Lleida es queden uns dies més a la fase 2

Les peticions de l'alcaldessa Ada Colau i les pressions del sector turístic de la capital catalana no han funcionat i Salut no ha demanat que la regió metropolitana de Barcelona avanci una setmana el pas a la fase 3. Així doncs, es mantenen a la fase 2, a la qual han entrat aquest dilluns.

El Departament de Salut ha preferit esperar uns dies més per veure com evoluciona l'epidèmia. No es descarta, però, que l'avanç a la fase 3 es demani per a mitjans de la setmana que ve, sense esperar-se al dia 22.

A la roda de premsa, Illa ha assegurat que no està previst fer canvis de fase a mitja setmana, però que si els arriba la petició del govern de la Generalitat "s'estudiarà".

D'altra banda, Salut també ha informat que la mobilitat estarà permesa a partir del 15 de juny entre les regions que estiguin en fase 3.

De fet, un cop decaigui l'estat d'alarma, el ministre ha assegurat que ja no hi haurà restriccions de mobilitat:

"La mobilitat no es pot restringir fora de l'estat d'alarma. Quan s'acabi, a partir del 21 de juny, hi haurà lliure mobilitat."


Illa ha afegit que les comunitats autònomes, "en el marc de les seves competències poden prendre les mesures que considerin oportunes", sempre que respectin el marc de la nova normalitat, i que el ministeri coordinarà aquestes mesures entre autonomies si cal.

L'Ajuntament de Barcelona era partidari de passar dilluns a fase 3. Argumentava que els indicadors són similars als d'altres regions sanitàries que van passar-hi. L'alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat que des del consistori s'ha insistit a canviar de fase "com abans millor per facilitari la vida a la gent" i que cal fer-ho abans que acabi la setmana. Colau ha llançat una advertència:

"Ara mateix, si no hi ha canvis, la fase 3 pot coincidir amb Sant Joan, i això pot produir que hi hagi una acumulació de mobilitat."

 

La platja de Barcelona, el primer dia de la fase 2 (ACN/Miquel Codolar)

Juntament amb Barcelona i les regions metropolitanes, també continuaran en fase 2 el Garraf i l'Alt Penedès, que aquest dilluns s'han reintegrat dins d'aquesta zona per qüestions de mobilitat.

Pel que fa a Lleida, l'alcalde, Miquel Pueyo, s'ha mostrat més prudent que Colau i ha considerat que la desescalada s'ha de fer quan les condicions de seguretat ho permetin:

"Comprenc perfectament els sectors que desitjarien no haver d'esperar no una setmana, sinó menys encara, però necessitem sensació de seguretat i sensació de protecció perquè les persones recuperin la seva capacitat de despesa i de consum. És això el que ens ajudarà també a recuperar en la mesura del possible la capacitat de recuperació de l'estructura socioeconòmica de la ciutat i del territori."

 

Fora de Catalunya, Galícia serà la primera comunitat autònoma que passarà dilluns que ve a l'anomenada "nova normalitat". Els gallecs ja estaven en la fase 3 i ara el govern espanyol els ha autoritzat que l'estat d'alarma decaigui abans d'hora en el seu territori.

Sense franges horàries a la fase 3

Per a Girona i la Catalunya Central, el pas a la fase 3 suposa fer tot el que ja es pot fer a la 2, però amb més relaxaments.

S'eliminen les franges horàries per sortir al carrer, també les reservades a les persones més grans de 70 anys, i la mobilitat a l'interior de la província o regió sanitària és lliure. A més, Salut permet sortir de la regió sempre que sigui per anar a regions limítrofs que també estiguin en fase 3.

Es poden fer trobades socials de fins a 20 persones, i s'amplia l'aforament d'esdeveniments com casaments, convits, vetlles fúnebres i misses.

Una terrassa de la rambla de la Llibertat de Girona (ACN/Aleix Freixas)

En l'àmbit de la restauració, bars i restaurants poden omplir les terrasses fins un 75% a la barra i als espais interiors fins al 50%, amb servei prioritari per als més grans de 65 anys. Hotels i allotjaments turístics podran obrir les zones comunes i ocupar-les fins al 50% de l'aforament

Pel que fa als bars d'oci nocturn i les discoteques, també poden obrir, però només amb un 30% màxim d'ocupació de l'aforament. No es poden fer servir, però, les pistes de ball per ballar-hi.

Poden obrir teatres, cinemes, auditoris i circs amb un màxim del 50% d'aforament amb localitats preassignades. També tenen permesa l'obertura zoològics, aquaris, casinos, bingos i altres centres recreatius i turístics, i als espais naturals es permeten activitats en grups de fins a 30 persones. En el cas dels museus, poden admetre grups de fins a 20.

Gimnasos i equipaments esportius poden funcionar sense cita prèvia i ludoteques, casals i activitats a la natura per a nens i joves poden funcionar amb un 30% de l'aforament.

Pel que fa als comerços, poden obrir sense límit de superfície, amb un màxim del 50% de l'aforament. Els centres comercials poden ocupar un màxim del 40% de l'aforament de les zones comunes. Els mercats ambulants poden obrir amb el 50% de les parades i amb control de l'afluència.

En l'àmbit del transport, trens, metros i autobusos ja podran omplir el 100% dels seients.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus
Anar al contingut