Dos joves a la platja de la Barceloneta de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)
Dos joves a la platja de la Barceloneta de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

5 milions de catalans estrenen la fase 2 mentre part del país fa el pas a la 3

Lleida, Barcelona i les àrees metropolitanes fan el pas a la fase 2 el mateix dia que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran arriben a la fase 3

RedaccióActualitzat

La fase 1 de la desescalada per la pandèmia del coronavirus passa a la història. Aquest dilluns 8 de juny, Catalunya oblida les franges, els grups de 10 persones i les escoles tancades. Lleida, Barcelona i les àrees metropolitanes - a la rereguarda del desconfinament - fan el pas a la fase 2. Això són més de 5 milions de persones - 4.775.000 a la regió de Barcelona i 360.000 més a la de Lleida - que se sumen als ciutadans de les regions de Girona, la Catalunya Central, l'Alt Penedès i el Garraf, que fa una setmana que van fer el canvi de fase.

La punta de llança del desconfinament també avança de fase. Les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran arriben a la fase 3, amb la "nova normalitat" a l'horitzó. En aquestes regions sanitàries, la Generalitat recupera la gestió de la crisi i ja ha pres una decisió: entre les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona hi podrà haver mobilitat interna.

 

El pas a la fase 2 suposa un relaxament de les mesures de limitació d'aforament a les terrasses
El pas a la fase 2 suposa un relaxament de les mesures de limitació d'aforament a les terrasses (Europa Press/David Zorrakino)


Lleida canvia finalment de fase després del rebrot que va tenir i que els ha obligat a esperar una setmana més per fer el pas. Fins ara, anava a la mateixa velocitat que la Catalunya Central i Girona, però ha acabat quedant enrere pels contagis en escorxadors, residències i una festa d'aniversari.
 

Els canvis de la fase 2

En la fase 2 comencem a oblidar les franges horàries. L'única que es manté és la reservada als més grans de 70 anys i les persones vulnerables.

A més, es permet accedir a dins dels restaurants, que podran omplir fins a un 40% de l'aforament. També s'amplia l'espai de les terrasses, que podran omplir el 75% de l'aforament. Aquests dies s'han vist molts locals oberts, però segons el Gremi de Restauració de Barcelona, dos de cada tres negocis van calcular que en fase 1 no els sortia a compte. Ara s'espera que facin el pas.

En aquesta etapa tornen a obrir les escoles i altres centres educatius. També poden obrir cinemes i teatres, amb una tercera part de l'aforament.

A més, es poden fer casaments amb fins a 100 persones a l'aire lliure, i enterraments amb un màxim de 15 assistents en espais tancats.


Tornar a les platges

La gran estrella de la fase 2 - al litoral - és la platja. En aquest punt de la desescalada, ja estaran obertes totes les platges de Catalunya. I s'hi permet el bany. El seu ús queda vinculat a les noves mesures de seguretat: distanciament físic i estar molt atents a l'aforament de la platja on es vol anar abans de sortir de casa. La part positiva és que no serà obligatori prendre el sol amb la mascareta.

 

(EFE/Enric Fontcuberta)

Cada municipi ha hagut de desplegar tot un operatiu de senyalització, informació i control de l'aforament. L'Ajuntament de Barcelona, a través de la web de platges, actualitzarà cada 10 minuts l'aforament en temps real. Cada dia les platges de Barcelona tindran espai per entre 25.000 i 38.000 persones, segons si hi van més o menys grups. Les persones del mateix grup poden estar dins del mateix perímetre i no cal guardar els dos metres de distància cap a la resta de banyistes.

Cada ajuntament s'ha empescat un sistema per garantir les mesures de seguretat. A Castelldefels, han col·locat cartells als 45 accessos a la sorra i apel·len a la responsabilitat de la gent a l'hora de mantenir la distància de seguretat de dos metres.

 

L'avantguarda, a la fase 3

A les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran ja estan en un altre nivell. Són l'avantguarda de la desescalada i estrenen la fase 3, on fins i tot poden reobrir les discoteques i els parcs d'atraccions.

Mig Catalunya haurà d'esperar una setmana

Mentrestant, les regions sanitàries de Girona, la Catalunya Central i les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf es mantindran en la fase 2, que van estrenar fa una setmana. Tenint en compte que cal que passin quinze dies per a cada canvi de fase, aquestes regions podrien entrar en la fase 3 a partir del 8 de juny, si l'evolució és bona.

El transport torna a la normalitat

L'oferta de transport públic a l'àrea de Barcelona ja s'acostarà al servei habitual coincidint, demà dilluns, amb l'entrada de la ciutat i la seva àrea metropolitana a la fase 2 del desconfinament.

Tota la xarxa se situarà per sobre del 80% d'oferta mitjana. Respecte als últims dies, es reforçaran sobretot les hores punta. El metro ja oferirà el cent per cent del servei. També els Ferrocarrils de la Generalitat a les hores punta i els trens de Rodalies a les línies R1, R2 i R4. Els autobusos de Barcelona i el Trambesòs tindran el 80% de servei de mitjana. El Trambaix arribarà al 90% de circulacions i el cent per cent a l'hora punta del matí.

 

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut