Pedro Sánchez, de diputat a secretari general destronat en poc més de dos anys

RedaccióActualitzat

Afiliat al PSOE des dels 21 anys, Pedro Sánchez arriba a la primera fila el juliol del 2014, quan és elegit secretari general del PSOE. Era el primer secretari general elegit per les bases en unes primàries.

Partidari de la reforma constitucional federal, va obtenir més avals que Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias a les primàries i va rebre el vot favorable de la meitat de la militància. Tenia el suport dels homes forts del partit. I aleshores, també de Susana Dïaz. Era la gran esperança per frenar l'avanç de Podem.

En el seu primer comitè federal, va presentar candidatura a presidir el govern espanyol i va guanyar. La seva primera prova de foc electoral van ser les eleccions del 20-D. Va obtenir 90 diputats, una baixada important respecte a les eleccions del 2011, en què el PSOE va aconseguir 110 diputats. Rajoy, el candidat amb més diputats, va renunciar a la investidura. Ho va intentar Sánchez, amb un pacte amb Ciutadans, però va fracassar. La investidura fallida va abocar a unes segones eleccions el 26-J. El PSOE va empitjorar els resultats: 85 escons.

En aquesta ocasió és Rajoy qui intenta una investidura, amb el suport de Ciutadans, però també fracassa. Sánchez es manté en el "no és no" a Rajoy des del mateix dia de les eleccions, però la decisió li passa factura.

La pressió perquè Sánchez s'abstingui i faciliti el govern dels populars es reforça. Aleshores, Sánchez convoca un comitè federal que li ratifica la negativa a facilitar un nou govern de Rajoy, però els barons socialistes no afluixen. En canvi, federacions com la catalana, la madrilenya i la balear li són fidels. La irrupció de Felipe González precipita la crisi. L'expresident explica que s'ha sentit frustrat i com enganyat perquè Pedro Sánchez li havia dit que el PSOE s'abstindria en la segona votació de la investidura de Rajoy.

I aquests últims dies, 17 membres de la direcció dimiteixen en bloc per forçar la dimissió de Sánchez. No ho aconsegueixen. Finalment, surt derrotat del comitè federal d'aquest diumenge i dimiteix.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut