Quatre alumnes de la universitat Rovira i Virgili estudiant junts
Alumnes de la universitat Rovira i Virgili (ACN/URV)

On trobar el que vols estudiar? El mapa amb totes les universitats i centres de recerca

Es tracta d'una eina interactiva que permet buscar on s'imparteix una determinada matèria o si tens estudis superiors o centres d'investigació a prop de casa

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Quina oferta d'estudis superiors hi ha al meu municipi o comarca? I d'investigació i recerca? On puc estudiar, per exemple, Enginyeria Agroalimentària a Catalunya? I Biomedicina, Relacions Públiques, Humanitats, Podologia, Hoteleria, Ecologia, Aqüicultura, Analítica de Dades, Anglès o Pilot d'Aviació? Ara pots saber-ho ràpidament gràcies a un nou mapa interactiu que permet ubicar tota l'oferta formativa i de recerca que hi ha a Catalunya.

Gairebé 500 punts que es despleguen per les 25 comarques on hi ha almenys un centre docent universitari, un parc tecnològic o una infraestructura d'investigació i recerca.

Se l'ha anomenat Mapa del Coneixement i l'ha presentat aquest dilluns el Departament de Recerca i Universitats. Al mapa s'hi pot accedir des de la web del Departament i mostra la geolocalització real d'aquestes infraestructures i què ofereixen.


Una dotzena de filtres per acotar al màxim la informació

L'usuari pot delimitar la seva cerca a partir d'una dotzena de filtres, des del nom o tipus d'oferta formativa, fins al municipi o comarca, el tipus d'estudi, el centre de recerca o fins i tot el  preu.

L'eina permet veure quin tipus d'oferta universitària hi ha a cada lloc --graus, màsters o doctorats--, si és presencial, virtual o híbrida, o si és pública o privada.

En total, es pot ubicar al territori 459 punts, 265 dels quals són universitats i centres d'ensenyament superior i 194 centres d'investigació i recerca --com el Centre de Regulació Genòmica o la Fundació Alícia, per exemple--. I hi apareixen 1.436 titulacions universitàries i més de 1.500 grups de recerca reconeguts oficialment.


També les tres grans infraestructures cientificotècniques que hi ha al país, com són el BSC --Barcelona Supercomputing Center--, el Sincrotró Alba i el CNAG --el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica--, els 16 parcs científics i tecnològics o tres els observatoris astronòmics, entre d'altres.

Un cop feta la recerca, el sistema et permet enllaçar amb la pàgina web del respectiu centre, universitat o recurs, des d'on es pot anar aprofundint en la informació que es busca.

Una "caixa d'eines per triar, remenar i decidir"

L'objectiu d'aquest nou recurs interactiu és, segons el Departament, "apropar l'activitat científica i acadèmica a tothom mitjançant una eina intuïtiva" per "accedir a la informació dels diferents centres i infraestructures de recerca, així com consultar l'oferta formativa de les universitats catalanes, que es desenvolupa en facultats i escoles d'arreu del país".

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal ho ha comparat amb "una bona caixa d'eines" perquè tothom sàpiga "on són" aquests recursos i "què s'hi fa":

"Disposar en l'àmbit del coneixement i de la ciència d'una bona caixa d'eines vol dir tenir en un mateix repositori el conjunt de les eines necessàries per circular en el món de la ciència i el coneixement. Un pas previ per fer-ho servir en l'àmbit que a cadascú li pugui interessar per triar, remenar i decidir."

Nadal ha dit que aquest instrument, aquest mapa, vol respondre a la pregunta "d'on són i què s'hi fa" a cada lloc en l'àmbit del coneixement i la ciència: un recurs, ha dit, "que sembla mentida, però encara no existia".

Una investigadora en un laboratori de l'Institut d'Oncologia de Vall d'Hebron
Una investigadora en un laboratori de l'Institut d'Oncologia de Vall d'Hebron (ACN/VHIO)

El conseller ha reconegut que hi ha una alta concentració d'oferta d'estudis superiors a Barcelona perquè també hi ha, ha dit, "una alta concentració poblacional", però ha destacat que hi hagi 18 comarques amb almenys un centre docent universitari i 19 amb algun centre de recerca.

El mapa estarà permanentment actualitzat: qualsevol estudi hi apareixerà l'endemà de ser aprovat i desapareixerà en el moment que es deixi d'impartir en un centre. El conseller Nadal ha afegit que, "en un món cada cop més complicat" s'ha intentat fer un sistema "tan senzill, llegidor, accessible i assequible com sigui possible".

"M'esfereeix una mica veure que una part molt important de les preguntes que es fan al Saló de l'Ensenyament no són sobre què fer, on fer-ho o com fer-ho, sinó sobre com assegurar una determinada puntuació per a l'accés, com pondera o quines combinacions estratosfèriques cal fer per entrar a un ensenyament o un altre".

 

 

ARXIVAT A:
Educació UniversitatTecnologiaRecerca científica
Anar al contingut