Obama clama per un reforç del control d'armes en un acte a la Casa Blanca.
Obama clama per un reforç del control d'armes en un acte a la Casa Blanca. (Foto: Reuters)
Washington

Obama critica les "veus poderoses" que volen impedir el control d'armes

Durant un acte al Saló Est de la Casa Blanca, el president nord-americà ha dit que, per a les víctimes de la violència generada per les armes de foc, "el dolor mai se'n va", i que les propostes que va presentar al gener no són radicals ni busquen eliminar el dret constitucional a la tinença d'armes.

Actualitzat
El president dels EUA, Barack Obama, ha afirmat que "veus poderoses" volen impedir que el Congrés aprovi el reforçament del control de les armes de foc. Obama ho ha dit quan s'han complert cent dies de la massacre en una escola primària a Newtown, a Connecticut.

Durant un acte al Saló Est de la Casa Blanca, el president nord-americà ha dit que, per a les víctimes de la violència generada per les armes de foc, "el dolor mai se'n va", i que les propostes que va presentar al gener no són radicals ni busquen eliminar el dret constitucional a la tinença d'armes.

A l'insistir que el Congrés voti "propostes de sentit comú" per reduir l'"epidèmia de la violència de les armes", Obama ha destacat que el país no ha d'oblidar als vint nens i sis adults assassinats a l'escola Sandy Hook.


Un arsenal d'armes
Coincidint amb les paraules del president, aquest dijous s'han sabut alguns detalls més de la matança de l'escola Newtown, als Estats Units, en què van morir vint criatures i sis adults. L'autor de la massacre, Adam Lanza, tenia a casa un arsenal molt més important del que va utilitzar. Al seu domicili hi havia més de mil cartutxos de munició, tres espases de Samurai, una baioneta i diversos ganivets. A mes, s'han trobat diferents manuals de l'Associació Nacional del Rible per fer servir armes i un llibre sobre la síndrome d'Asperger, una variant de l'autisme que el jove patia.  També un certificat al seu nom de la mateixa associació, el "lobby" que s'oposa als canvis legislatius que impulsa Obama i que el Congrés ha de votar aviat.

El jove vivia amb la seva mare, a qui va disparar al cap abans d'anar cap al centre escolar el 14 de desembre passat. Després de cometre la matança, el noi es va suïcidar. El fiscal de l'estat de Danbury, Stephen Sedensky, ha explicat que Lanza va disparar 154 bales amb un rifle semiautomàtic Bushmaster. I tot en poc més de cinc minuts.

La policia va trobar diversos dibuixos i diaris i un retall de diari sobre un tiroteig a Illinois. Els documents ratifiquen que la mare de l'autor de la massacre de Newtown estava molt implicada en la relació del seu fill amb les armes. Així ho demostra el fet que es va trobar un val-regal de la mare per comprar-li al seu fill una arma C183.

Al cotxe amb què el jove va anar al centre escolar, els agents van trobar una escopeta i dos carregadors amb 70 cartutxos cadascun. El noi portava roba militar i una armilla antibales. Els documents oficials no ofereixen detalls dels motius que van portar al nou a cometre la massacre. L'informe final de la policia es coneixerà al juny.
Anar al contingut