Londres

Obama acaba la gira a Londres, aliat en temes com l'Iraq, el terrorisme i la crisi econòmica

Barack Obama ha acabat la gira internacional a Londres reconeixent que no aportarà guanys immediats en les enquestes. Obama ha explicat que estar absent una setmana del país pot tenir repercussió en els sondejos. Després d'entrevistar-se amb el primer ministre britànic, Gordon Brown, Obama ha parlat de la importància de reforçar les relacions transatlàntiques per resoldre temes que cap país no pot solucionar per si sol, com el canvi climàtic, el terrorisme o la crisi econòmica. Aquesta convicció representa un gir de 180 graus respecte a la política unilateralista del president George Bush. Obama també s'ha reunit amb el líder dels consevadors britànics, David Cameron, i amb l'"expremier" Tony Blair.

Actualitzat

La trobada entre Gordon Brown i Barack Obama ha reunit dos homes i dues figures en moments totalment contraposats. D'una banda, el candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, en plena revifada de la seva popularitat. D'una altra, el primer ministre britànic, que passa per un baix moment de popularitat després de la derrota laborista d'aquesta setmana a les eleccions de Glasgow.

Enmig de fortes mesures de seguretat, Brown i Obama han passejat pels exteriors de la residència oficial del primer ministre britànic, al número 10 de Downing Street. A Brown li ha traslladat la necessitat de lluitar contra el terrorisme i invertir més esforços per refer països com l'Iraq o l'Afganistan.

Segons Obama, Brown i ell han coincidit en la necessitat de "reforçar les relacions transatlàntiques per resoldre problemes que cap país pot resoldre sol", com ara el terrorisme, el canvi climàtic o la crisi financera global. El senador per Illinois ha explicat que Brown està especialment interessat a crear institucions internacionals per abordar aquesta darrera qüestió, per a la qual podria comptar amb el suport dels Estats Units si ell resulta guanyador als comicis presidencials del novembre.

Sobre el conflicte al Pròxim Orient, tots dos han coincidit en el compromís que mantenen d'intentar ajudar Israel i els palestins a arribar a una bona solució. Finalment, Obama ha agraït al Regne Unit el seu compromís militar a l'Afganistan, país al qual ell voldria evitar enviar més tropes nord-americanes i aixó com a d'altres països, al mateix temps que proposa retirar en 16 mesos les destacades a l'Iraq.

Obama no espera impacte als EUA de la seva gira

Preguntat pels periodistes, Obama ha explicat que no esperava que la seva gira per l'estranger -dirigida, segons els analistes, a enfortir les seves credencials en política exterior- tingués un impacte polític immediat al seu país, i fins i tot espera una davallada a les enquestes.

"La raó per la qual aquest viatge era important és perquè estic convençut que molts dels assumptes que afrontem a casa no es resoldran de manera tan efectiva si no tenim socis a l'estranger", ha dit Obama. A més, ha afegit que volia que els mandataris internacionals tinguessin una idea de "fins a on podria portar Obama la política exterior".

Abans de trobar-se amb Brown, el candidat demòcrata a la Casa Blanca s'ha reunit amb l'"expremier" Tony Blair, enviat especial del Quartet de Madrid per al Pròxim Orient. Segons un portaveu de Blair, tots dos "han intercanviat punts de vista sobre la situació al Pròxim Orient" i han parlat sobre la tasca de l'exprimer ministre per paliar el canvi climàtic.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut