La marxa ha acabat a la Cibeles, amb la lectura d'un manifest (EFE/Rodrigo Jiménez)

Nova manifestació multitudinària a Madrid per la sanitat i contra la gestió d'Ayuso

Entre 250.000 i un milió de persones han participat en la marxa, que ha acabat a la Cibeles amb la lectura d'un manifest

RedaccióActualitzat

Nova manifestació multitudinària a Madrid, aquest diumenge, en defensa de la sanitat pública i en contra de la gestió del govern d'Isabel Díaz Ayuso, a qui acusen de "desmantellar" l'atenció primària.

La marxa l'han convocat 74 col·lectius socials sota l'eslògan #Madridselevantael12F per "exigir sanitat pública i solucions al pla d'atenció primària", i hi han participat 250.000 persones segons la delegació del govern espanyol a Madrid i prop d'un milió segons els organitzadors.

És la segona gran marxa en tres mesos, després de l'èxit de la mobilització del 13 de novembre passat, en la qual van participar 200.000 persones segons la delegació del govern de Madrid i 670.000 segons els convocants.

Els manifestants han reclamat més inversions per salvar la sanitat pública (EFE/Javier Jiménez)

Quatre columnes que han confluït a la Cibeles

La marxa ha començat a les 12 del migdia i s'ha repartit en quatre columnes que han sortit des de diversos punts de la ciutat --Nuevos Ministerios, al nord; la plaça d'Espanya, a l'oest; l'Hospital de la Princesa, a l'est, i la plaça de Legazpi, al sud--, fins a trobar-se a la plaça de Cibeles, on s'ha llegit un manifest.

Quatre columnes han sortit al migdia de diversos punts de la ciutat (EFE/Zipi)

El text denuncia "la inacció" del govern d'Ayuso en la protecció del sistema sanitari públic i reclama més inversions.

Els convocants asseguren que "la política sanitària de la Comunitat de Madrid està dirigida a garantir els beneficis d'empreses i lobbies sanitaris en comptes d'enfocar-se en la cura de les persones i a garantir el dret a la salut".

"Amb la sanitat no s'hi juga" és una de les consignes que s'han cridat (EFE/Rodrigo Jiménez)

Sanitat cada dia "més precària"

Els organitzadors asseguren que, tres mesos després de l'última marxa, la situació "ha empitjorat" i que tant l'atenció primària com les urgències extrahospitalàries són cada cop "més precàries".

Diuen que han augmentat les places no cobertes als centres de salut, que s'han "dinamitat" les urgències de l'atenció primària creant un "caos" tant en els serveis rurals com en els urbans, amb centres on no hi ha cap metge que atengui aquest servei, i que no s'ha invertit ni en els nous centres promesos ni a reformar "els que cauen a trossos".

Els manifestants han criticat la gestió de la presidenta de Madrid, Díaz Ayuso (EFE/Rodrigo Jiménez)

Els organitzadors, que han negat que la convocatòria fos "política", han reclamat "el dret a una sanitat pública, universal i de qualitat".

La convocatòria també ha servit per mostrar el suport de la ciutadania als més de quatre mil metges de família i pediatres a l'atenció primària de Madrid que estan en vaga indefinida des del 21 de novembre passat per reivindicar un mínim de 10 minuts d'atenció per pacient, una limitació de les agendes i una millora de les condicions laborals.

Aquest diumenge també s'han fet marxes en defensa de la sanitat pública a Galícia i Burgos.

Unes 11.000 persones s'han concentrat a la marxa de Burgos (EFE/Santi Otero)

Suport del món de la cultura

La manifestació també ha rebut el suport de partits de l'esquerra madrilenya, sindicats i diverses organitzacions ciutadanes, a més de representants del món de la cultura com Rozalén, Carlos Bardem, Juan Diego Botto, Antonio de la Torre, Anabel Alonso, Hugo Silva, Juan Echanove i Alberto Sant Juan, entre d'altres. 

També se n'ha fet referència a la gala dels Goya d'aquest dissabte. Tant els presentadors com diversos participants han fet una crida a defensar la sanitat pública. 

Eulàlia Ramon, viuda de Carlos Saura, mort divendres als 91 anys, ha transmès un missatge pòstum del cineasta on agraïa l'atenció rebuda els últims mesos del personal de la sanitat pública i demanava "a qui correspongui", que "cuidi" aquests professionals com ells cuiden la ciutadania.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, lluny de sentir-se interpel·lada, ha agraït "el reconeixement" de la família de Saura en un polèmic tuit on obviava les crítiques a la seva gestió.

Des del govern de la comunitat asseguren que tant la vaga com la manifestació són "purament polítiques", en paraules del conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero.

Els organitzadors no descarten més accions de protesta, com la consulta popular prevista al març per exigir que augmenti el finançament de la sanitat pública.

ARXIVAT A:
SalutComunitat de Madrid
Anar al contingut