Polèmica per l'ús que fa Ayuso d'un missatge pòstum de Saura en favor de la sanitat pública

A la cerimònia dels Goya, la parella del cineasta ha agraït l'atenció rebuda en un hospital de Madrid i ha demanat "a qui correspongui" que defensi la sanitat pública, una petició que la presidenta de la Comunitat de Madrid, després, ha distorsionat

RedaccióActualitzat

Un auditori dret ha homenatjat el director de cinema Carlos Saura, aquest dissabte, amb un llarg aplaudiment, durant la gala d'entrega dels premis Goya.

Saura ha mort aquest divendres als 91 anys, un dia abans de rebre el Goya d'Honor de l'Acadèmia del Cinema per tota la seva carrera, un premi que han agraït dos dels seus sis fills, Antonio i Ana, i la parella del cineasta en els últims 30 anys, Eulàlia Ramón.

Eulàlia Ramón, que ha llegit una nota d'agraïment que el mateix cineasta li havia dictat, ha començat la seva intervenció donant les gràcies, en nom del director i de tota la seva família, "a les cuidadores i al personal mèdic" que els ha atès les últimes setmanes. Un agraïment que ha dirigit "al personal sanitari de l'hospital general de Villalba, al del centre primari de Collado Villalba i a l'equip de pal·liatius" d'aquest centre i que ha fet extensible a tota la sanitat pública.

"Gràcies per com ens han cuidat. La sanitat pública es mereix que la cuidin tal com el personal públic ens cuida a nosaltres. A qui correspongui, que ho faci, per favor."

Aquest ha estat el missatge pòstum del cineasta, transmès per la seva família:


Polèmica per la rèplica de Díaz Ayuso

Aquest no ha estat l'únic missatge en defensa de la sanitat pública que s'ha sentit a la gala, però sí el més comentat, després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'hagi agraït en un tuit on obvia les últimes paraules de la vídua de Saura quan demana "a qui correspongui", és a dir, a la mateixa presidenta de la comunitat, que "cuidi el personal sanitari".

Ayuso s'ha referit les paraules d'Eulàlia Ramon dient que eren "un homenatge a la sanitat madrilenya, encarnada en l'Hospital de Villalba", sense reconèixer que l'homenatge era "a la sanitat pública", ni mencionar la petició expressa a cuidar-ne el personal.

Molts usuaris han retret a la presidenta madrilenya que hagi tingut "la barra" d'apropiar-se d'aquest agraïment, l'han acusada de "falta de respecte", poca "empatia" i "zero escrúpols" per "fer política" amb les paraules de la família de Saura, i li han fet notar que és ella la persona "a qui correspon" defensar la sanitat pública en comptes, asseguren, "de destruir-la".

També des del perfil oficial de la Comunitat Madrid s'ha publicat un missatge fent referència al discurs de la parella de Carlos Saura, on es remarca que l'hospital on ha estat ingressat el cineasta és "de gestió publicoprivada", un model que, afegeixen, "també funciona".

 

Nova marxa multitudinària en defensa de la sanitat pública

La polèmica coincideix amb una nova manifestació convocada aquest diumenge a Madrid en defensa de la sanitat pública, a la qual també s'ha fet referència durant la gala. 

Hi han participat 250.000 persones, segons la Delegació del Govern espanyol a Madrid i un milió segons els organitzadors.

Una de les columnes que ha començat la marxa al migdia en direcció a la Cibeles (EFE/Zipi)

La marxa l'han convocat 74 col·lectius socials sota l'eslògan #Madridselevantael12F "per exigir millores en la sanitat pública i solucions al pla d'Atenció Primària".

És la segona gran marxa en tres mesos, després de l'èxit de la mobilització del passat 13 de novembre, en la qual van participar 200.000 persones segons la Delegació del Govern de Madrid i 670.000 segons els convocants.

Milers de persones han participat en la marxa d'aquest diumenge en defensa de la sanitat pública (EFE/Rodrigo Jiménez)


La manifestació també ha rebut el suport de partits de l'esquerra madrilenya, sindicats i diverses organitzacions ciutadanes, a més de representants del món de la cultura com Rozalén, Carlos Bardem, Juan Diego Botto, Antonio de la Torre, Anabel Alonso, Hugo Silva, Juan Echanove i Alberto Sant Juan, entre d'altres.

La marxa ha començat a les 12 del migdia i s'ha repartit en quatre columnes que han sortit des de diversos punts de la ciutat --Nuevos Ministerios, al nord; la plaça d'Espanya, a l'oest; l'hospital de la Princesa, a l'est; i la plaça de Legazpi, al sud--, per trobar-se a la plaça de Cibeles, on s'ha llegit un manifest.

La plaça Cibeles és el punt final de la marxa, on conflueixen les 4 columnes (EFE/Rodrigo Jiménez)
 

Els organitzadors, que han negat que la convocatòria sigui "política", han fet una crida a "tots els veïns i pobles de Madrid" a sumar-se a la marxa per defensar "el dret a una sanitat pública, universal i de qualitat".

La convocatòria també vol mostrar el suport de la ciutadania als metges de família i pediatres a l'atenció primària de Madrid que estan en vaga indefinida des del passat 21 de novembre per reivindicar un mínim de 10 minuts d'atenció per pacient, una limitació de les agendes i una millora de les condicions laborals.

Els organitzadors asseguren que, tres mesos després de l'última marxa, la situació "ha empitjorat" i que tant l'atenció primària com les urgències extrahospitalàries són cada cop més "precàries".


Una marxa "purament política", segons el govern de Madrid

Des del govern de la comunitat asseguren que tant la vaga com la manifestació són "purament polítiques", en paraules del conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero:

 

ARXIVAT A:
SalutComunitat de MadridPremis Goya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut