Darrere les mascaretes s'amaguen inseguretats (Pixabay/Alexandra Koch)

No tots els adolescents es volen treure la mascareta: "La meva cara no m'agrada"

Els psiquiatres expliquen que darrere les mascaretes s'amaguen inseguretats, i que cal respectar el ritme de cada jove per acostumar-se al canvi

RedaccióActualitzat

La pandèmia ha fet que molts adolescents comencin a descobrir ara, a mig curs, la cara dels companys i dels professors, i tots no ho viuen de la mateixa manera. No és un fenomen generalitzat, però alguns adolescents es resisteixen a treure's la mascareta.

Les mascaretes ja s'han eliminat dels patis de les escoles i tenen els dies comptats a les aules. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, està a favor de començar a retirar-les a l'escola al març, en línia amb el que defensen els pediatres.

És una barrera contra els virus, però també pot ser una pantalla que amaga les inseguretats, sobretot a l'adolescència. La mascareta ha permès amagar-se i, de sobte, el jove es pot sentir en un aparador on el poden jutjar.

"Em fa vergonya que em vegin la cara", diu la Lucía, de 13 anys; "La meva cara no m'agrada", argumenta la Rania, de 12 anys; "Tinc un munt de grans", apunta l'Èric, de 14. Són testimonis recollits en un institut pel programa "Els matins", de TV3.

 

La psiquiatra Teia Plana, coordinadora de la unitat de TCA de Psiquiatria Infantojuvenil de l'Hospital Clínic de Barcelona, explica a TV3 que de moment no han notat un augment significatiu de casos des de la pràctica clínica, però que dins dels adolescents sans hi pot haver joves més insegurs i ansiosos, que els costi adaptar-se a una nova realitat sense mascareta.

"Començar a destapar-se pot suposar una part raonable d'inseguretat i cal veure si algun es queda encallat i estar alerta per si apareix un problema concret", diu la doctora Plana.

Els joves que viuen amb més ansietat la covid també poden témer el risc de contagi, però sempre cal "analitzar el perquè un adolescent no es vol treure la mascareta", perquè sovint darrere hi ha temes emocionals.

Com a atenuant, la psiquiatra veu que el factor grup és important en els joves i que quan tothom es tregui la mascareta, el problema pot anar progressivament a menys.

Com a recomanació als pares, Teia Plana diu que cal entomar-ho amb naturalitat i respectar el temps que necessiti cadascú, una actitud que també han de tenir els professors i els professionals de les escoles.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut