Una investigadora del CTFC treballant amb productes de la biorefineria
Una investigadora del CTFC treballant amb productes de la biorefineria

Neix a Solsona una biorefineria mòbil per convertir la biomassa forestal que no s'aprofita en productes químics

ACN Solsona - A Europa s'aprofita el 70% dels recursos que genera el bosc cada any, però en canvi, a Catalunya, només se n'aprofita el 30%. En el context actual de canvi climàtic, la prevenció d'incendis passa per una bona gestió forestal i, per això, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, busca la manera de potenciar-la creant productes de valor afegit. Ara, gràcies a uns ajuts europeus, tècnics del centre han creat una biorefineria mòbil que converteix la biomassa forestal que no s'aprofita en antioxidants i fertilitzants per a la indústria agrària i farmacèutica. Neus Puy, coordinadora del projecte, destaca la seva importància en un moment en què el petroli s'esgota i calen alternatives que no contaminin.

Donar més valor al bosc. Aquest és l'objectiu final de la biorefineria que han ideat des del CTFC. Es tracta d'una planta mòbil que es pot traslladar allà on calgui i que aprofita la massa forestal per crear productes de valor afegit com ara antioxidants, fertilitzants o sucres, bioestimulants per al creixement de les plantes i biocombustibles, entre d'altres.

La clau és que dona valor a una biomassa residual, que no s'aprofita i no té valor al mercat. De fet, actualment a Catalunya la biomassa s'utilitza bàsicament per a dos conceptes: l'energia i la producció de palets.

De moment, la biorefineria s'ha posat en marxa utilitzant la massa forestal de tres tipus de bosc: afectat per malalties i ventades; alzines sureres ja envellides i amb baixa productivitat; i regenerat després d'un incendi. També s'està mirant d'aprofitar biomassa d'arbustos com el bruc i l'arboç per veure quina potencialitat té.

La iniciativa, que segons els seus impulsors és única a Europa perquè pot utilitzar biomassa local, de petit format, s'ha pogut tirar endavant gràcies a una línia d'ajuda europea d'1,5 MEUR, que s'emmarca dins el projecte Life Biorefformed (2020-2024), que té per objectiu la gestió sostenible dels boscos mediterranis.

Alternatives al petroli

La coordinadora del projecte, Neus Puy, destaca la importància de la iniciativa en un moment en què el petroli s'esgota i cal buscar alternatives menys contaminants. A més, assegura que les empreses cada vegada estan més sensibilitzades per treballar amb material renovable. Entre d'altres motius, també, perquè així ho exigeixen les directius europees.

Anar al contingut