Les dues mares i el fill gestat de Mallorca IB3
Les mares, Azahara i Estefania, amb el petit Derek Eloy nascut dilluns a Palma(IB3)

Neix a Palma el primer nadó d'Europa gestat per totes dues mares

Amb el sistema INVOcell, similar a l'in vitro, l'Hospital Juaneda de Palma és el primer a fer que la parella de dues dones comparteixin el procés

Actualitzat

Derek Eloy va néixer dilluns a la maternitat de l'Hospital Juaneda Miramar de Palma. És un nen sa que va pesar 3,3 quilos. Les seves mares es troben bé després del part. De fet, només una el va parir, però totes dues han portat el seu fill dintre seu durant el procés de gestació.

Es tracta del primer nadó d'Europa gestat per les dues mares i elles són, per tant, la primera parella de dones a tenir un fill amb aquest sistema, que els ha permès compartir el desenvolupament de l'embrió íntimament i emocionalment.

Això ha estat possible gràcies al sistema INVOcell, similar a la fecundació in vitro (FIV), que l'Hospital Juaneda de Palma, de titularitat privada, ofereix també a les parelles de dones, com l'Estafania i l'Azahara. 


Què és el sistema INVOcell

Aquest nou sistema fa més natural el procés de fecundació in vitro. És una tècnica més econòmica i amb la mateixa taxa d'èxit reproductiu, que permet que la fecundació i el desenvolupament embrionari passi dins del cos de la dona

L'INVOcell és un dispositiu que funciona com una petita incubadora. En un petit dispositiu de cultiu s'introdueixen els òvuls i el semen, però en comptes de fer el desenvolupament de l'embrió al laboratori, s'introdueix a la vagina de la dona, sota el coll de l'úter, amb l'ajuda d'un dispositiu de retenció. La vagina de la pacient substitueix les incubadores del laboratori.

El dispositiu INVOcell, una petita càpsula on es desenvolupa l'embrió inserit sota el coll de l'úter (IB3)

Un cop desenvolupat l'embrió dins de l'INVOcell, -- després de 3 o 5 dies--, s'extreu. En aquest cas, en comptes d'implantar-lo a l'úter de la mateixa dona, l'embrió s'implanta a l'úter de la parella, que portarà la gestació a terme. 

El coordinador de reproducció assistida de l'Hospital Juaneda, Gustavo Carti, ha destacat a IB3 que la novetat "és la forma en la qual es va fer el tractament i no el tractament en si":

"És innovador el fet que és la primera vegada que es genera un embrió en les dues mares."

L'Azahara, de 27 anys i l'Estefania, de 30, van trobar en aquesta alternativa un efecte psicològic positiu. L'Estefania és la que ha gestat el Derek Eloy durant 9 mesos, però l'Azahara va aportar l'òvul i va portar la càpsula INVOcell a l'inici del desenvolupament de l'embrió. Això, diu, la va fer sentir "molt involucrada en el procés".

"Quan em van oferir tenir-lo cinc dies en el meu coll de l'úter, és com que jo també l'he tingut dins meu."

Una tècnica que ofereix una alternativa viable a les parelles de dones que volen compartir el procés de tenir un fill.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+CiènciaIlles BalearsFamília
Anar al contingut