Un exemplar de la novel·la gràfica "Heartstopper" en un prestatge de la llibreria Lira, aquest dilluns a Budapest (Reuters)

Multen una llibreria a Hongria per vendre la novel·la "Heartstopper", sobre un amor gai

La multa, de 32.000 euros, és per tenir-lo a la venda a l'abast dels menors sense embolicar en plàstic, i la llibreria diu que la portarà als tribunals

El govern d'Hongria ha multat amb l'equivalent a 32.000 euros una llibreria de Budapest per vendre la novel·la gràfica "Heartstopper" a la secció de literatura juvenil sense embolicar en plàstic.

Aquesta novel·la, obra de l'autora britànica Alice Oseman, relata en clau de comèdia la relació homosexual entre dos nois menors d'edat, i ha estat la base d'una sèrie d'èxit amb el mateix títol.

La multa l'ha posada una oficina governamental en aplicació d'una llei del 2021 que prohibeix la venda de continguts LGTBIQ+ a menors, i que és la segona vegada que s'aplica.


La llibreria es defensarà

Krisztian Nyary, director creatiu de Lira, la llibreria sancionada, que és la segona més gran d'Hongria, ha qualificat aquest divendres de "desproporcionada" la multa, i ha dit que es defensaran:

"Com que es tracta d'una resolució sobre una multa, no es pot recórrer, només es pot portar als tribunals, els nostres advocats avaluaran com fer-ho, utilitzarem tots els mitjans legals al nostre abast."

Interior de la llibreria Lira, aquest divendres a Budapest (Reuters)

Segons Nyary, la llei, que pretén prohibir "la visualització i la promoció de l'homosexualitat" entre els menors, és ambigua i no aclareix exactament on ni com es poden disposar els llibres a les llibreries.

La multa no només és per "Heartstopper", sinó que també per altres llibres similars, i afirma que "representen l'homosexualitat" i que estaven situats "entre la literatura dirigida a menors".


Llei homòfoba d'acord amb la Constitució del 2011

La llei del 2021 utilitzada per posar la multa també relaciona l'homosexualitat amb la pedofília, i prohibeix parlar sobre orientació sexual a escoles i mitjans de comunicació.

És una legislació que segueix la línia del govern de Viktor Orbán de defensa de la família heterosexual tradicional i conservadora, d'acord amb la Constitució aprovada el 2011.

Pugna de la Unió Europea amb Hongria pels drets LGTBIQ+

Aquesta llei va motivar fa un any que la Comissió Europea denunciés Hongria al Tribunal de Justícia de la UE perquè considera que vulnera drets fonamentals dels ciutadans europeus.

En el mateix sentit, la Comissió també manté congelada l'entrega al país de 22.000 milions d'euros de fons europeus mentre el govern d'Orbán no demostri que s'utilitzaran respectant aquests drets.

Un precedent per al cas actual és una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans del gener: va determinar que els continguts LGTBIQ+ estan protegits pel dret a la llibertat d'expressió.

En aquesta sentència el TEDH va condemnar Lituània perquè el govern d'aquest país va etiquetar com a "nocius per als infants" els llibres d'una escriptora perquè hi sortien personatges LGTBIQ+.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Drets humansUnió EuropeaHongria
Anar al contingut