Multen 79 grans tenidors per no oferir lloguer social a famílies vulnerables

Les sancions arriben fins als 30.000 euros i hi ha dues empreses que acumulen la meitat dels expedients oberts

RedaccióActualitzat

La llei posa obligacions als grans tenidors per fer front a situacions d'emergència d'habitatge per a famílies vulnerables, però alguns s'ho salten, com demostren les multes i expedients oberts.

79 grans tenidors han rebut 246 multes, des del febrer del 2020, per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d'exclusió residencial, segons ha informat el govern.

Les multes per sancions greus arriben fins als 30.000 euros. Totes juntes sumen més de sis milions d'euros.

En total, s'han obert 1.242 expedients per incomplir la llei d'emergència habitacional aprovada al Parlament i, fins ara, s'han traduït en aquestes 246 sancions greus.

L'any passat, es va posar en marxa un programa per controlar el compliment d'aquesta llei, que obliga els grans tenidors a oferir lloguer social. L'objectiu era tramitar fins a un centenar de denúncies cada mes, amb la incorporació de 19 professionals a l'Agència Catalana del Consum.

Concentració de veïns per evitar un desnonament aquest febrer en uns pisos de protecció oficial de Salou (ACN/Neus Bertola)

Dues empreses acumulen la meitat d'expedients

De tots els expedients oberts per possibles infraccions, la meitat corresponen a dos grans tenidors: Divarian Propiedad i Promontoria Coliseum Real Estate, segons el balanç presentat aquest divendres.

Pel que fa a les 79 empreses sancionades, n'hi ha 27 que acumulen més d'un expedient i en destaquen dues que acumulen el 44% dels expedients que han acabat amb multa. No s'ha fet públic el nom perquè encara no hi ha una sentència ferma, però 2,7 milions d'euros corresponen a només dues empreses.

Les onze empreses que tenen sanció ferma són: Coral Homes, Altamira Santander Real Estate, BTL Spain Residential Acquisitions, Wind Luxemburg, Cabot Assets Spain, Claysburg, Cimentados3, Matella, Iluro Pis Promotora Inmobiliaria, Unión Crédito para la Financiación Mobiliaria e Inmobiliaria Credifimo Establecimiento Financiero de Crédito i Aiqon Capital España.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha dit que la finalitat és "no arribar a l'expedient sancionador", que les multes tinguin un caràcter dissuasiu i les immobiliàries ofereixin lloguer social a col·lectius vulnerables, tot i que el director de l'Agència Catalana del Consum, Albert Melià, ha explicat que, després de l'avís de sanció, poques empreses donen una solució habitacional a les famílies.

Segons el conseller Torrent, la finalitat de les inspeccions és "no arribar a l'expedient sancionador" (ACN/Albert Hernàndez)

La majoria, a l'àrea de Barcelona

L'àrea metropolitana de Barcelona concentra la majoria d'expedients oberts i de sancions. La ciutat de Barcelona queda exclosa d'aquest recompte perquè les competències d'habitatge són de l'ajuntament.

Pel que fa a les sancions, destaquen les 25 de l'Hospitalet de Llobregat, 19 a Terrassa, 15 a Badalona, 14 a Mataró i 14 a Santa Coloma de Gramenet.

Els municipis que més expedients acumulen són Badalona amb 110, l'Hospitalet de Llobregat amb 79, Sabadell amb 66, Terrassa amb 64 i Santa Coloma de Gramenet amb 60.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut