Imatge d'arxiu d'un carrer tallat per un desnonament (ACN/Blanca Blay)

Multa a 57 grans tenidors per no haver ofert lloguer social a famílies vulnerables

Les sancions són de 30.000 euros cadascuna per no haver ofert alternativa a famílies vulnerables abans de desnonar-les

Redacció/Agències

La Generalitat ja ha posat les primeres 57 multes --de 30.000 euros cadascuna-- a grans tenidors immobiliaris per no haver ofert lloguer social a famílies vulnerables abans de desnonar-les, tal com marca la llei.

El govern es vol assegurar que la llei s'implementa i que els ciutadans estan al cas dels seus drets. Per això hi destinarà 1.700.000 euros, tal com han anunciat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrrent, i el director de l'Agència Catalana de Consum, Francesc Sutrias. En roda de premsa han presentat un pla per reforçar l'entitat amb 19 professionals més que puguin tramitar fins a un centenar de denúncies cada mes. També es reforçaran les inspeccions.

Els 57 expedients que ja s'han resolt amb sancions han estat per infracció greu i per un import de 30.000 euros cadascun, malgrat que la llei preveu que la sanció pot arribar fins als 100.000 euros.

S'entén com a gran tenidor un propietari --ja sigui una persona física o jurídica-- que és titular de més de 10 habitatges o que té una superfície construïda de més de 1.500 m2.

 

Terrassa, la població amb més sancions

Les 57 sancions són de grans tenidors de tot Catalunya, llevat de Barcelona, on l'Ajuntament ja exerceix directament aquesta potestat.

La població amb més sancions és Terrassa (10), seguida de l'Hospitalet de Llobregat (6), Castelldefels (4) i Badalona (3).

La llei d'Emergència Habitacional obliga els grans tenidors d'habitatges com ara bancs i fons d'inversió a oferir un lloguer social a aquelles famílies que estan en situació de vulnerabilitat abans de desnonar-les.

Organitzacions del moviment per l'habitatge com la PAH o el Sindicat d'Inquilines fa mesos que denuncien que els grans tenidors incompleixen aquesta norma i han impulsat accions reivindicatives, inclosa una, al juny, davant l'Agència Catalana de Consum.

La PAH ha valorat l'anunci de la Generalitat com un "primer pas positiu, però en falten molts més" per "protegir el dret a l'habitatge, com ara actuar per evitar els desnonaments, multar, reallotjar i augmentar el parc d'habitatge d'emergència i el públic protegit", entre d'altres.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut