Activistes del moviment per l'habitatge intenten impedir el desnonament en un pis de Barcelona
La nova llei protegirà les famílies més vulnerables (ACN/Blanca Blay)

Claus de la llei d'emergència habitacional: pressió sobre grans tenidors i lloguer social

El Parlament aprova la nova llei amb els vots de tots els grups menys Vox, Cs i PP, que la titllen d'inconstitucional i valoren presentar un recurs al TC

RedaccióActualitzat

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la nova llei d'emergència habitacional. De fet, es tracta d'una modificació per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge, a partir d'antigues lleis aprovades els últims anys, entre elles la que es va aprovar el 2015 a partir d'una ILP promoguda per la PAH i l'Aliança contra la pobresa energètica.

D'aquesta manera s'han volgut recuperar i adaptar diversos punts que s'havien anat incorporant al llarg d'aquests anys, però que havien estat impugnats per l'oposició per defectes de forma. El TC, per exemple, va acceptar ara fa un any un recurs del PP per un decret d'ampliació del 2019 en considerar que aquest tipus de matèries s'havien de regular via llei i no pas via decret llei.

La proposició de llei ha tirat endavant amb els vots dels partits del Govern (ERC i Junts) i també ha rebut el suport del PSC, la CUP i els Comuns. Vox, Cs i PP s'hi han mostrat totalment contraris amb acusacions d'inconstitucionalitat i han avisat que portaran la llei aprovada al consell de garanties estatutàries i valoraran si presenten també un recurs al Tribunal Constitucional


Punts destacats de la nova llei d'emergència habitacional:

- Renovació del lloguer social a les famílies que viuen al pis d'un gran tenidor jurídic si encara estan en situació vulnerable, i fer-los un contracte de 7 anys.

- Lloguer social per famílies que estiguin ocupant pisos de grans tenidors, si tenen informe de vulnerabilitat i van entrar a l'habitatge abans del juny del 2021. 

- Nova consideració de gran tenidor jurídic a partir de 10 habitatges, i no 15 com fins ara. Es pretén, així, posar dificultats a la pràctica d'alguns fons d'inversió, que trossegen i fan mini empreses dins les empreses perquè no se'ls consideri grans tenidors. Els particulars continuaran sent grans tenidors a partir de 15 habitatges.

- Es crea el registre de grans tenidors a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i aquests tindran l'obligació d'inscriure-s'hi. Això agilitzarà molt la recerca de qui és gran tenidor i qui no.

- Termini de 2 mesos perquè els grans tenidors facin l'oferta de renovar el lloguer social, si no, hi haurà sanció.

Es preveu que amb aquesta nova llei aprovada es pugui beneficiar de manera immediata a unes 4.000 famílies vulnerables. És el cas de la Sònia. El banc se li va quedar el pis en no poder fer front a la pujada de la hipoteca. El seu malson pot acabar ara, ampliant el lloguer social que li caducava d'aquí a uns dies. Ho explica en aquest vídeo.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut