Jessica Pettway era coneguda pels seus vídeos i tutorials sobre bellesa i moda (Instagram/@jessicapettway)

Mor la influencer Jessica Pettway als 36 anys per un diagnòstic erroni

La seva mort reobre el debat sobre el biaix racial en l'atenció mèdica: els errors i els retards de diagnòstic són més freqüents en les dones negres, segons alguns estudis

Actualitzat

La influencer Jessica Pettway, coneguda pels seus vídeos de bellesa a les xarxes, ha mort als 36 anys a conseqüència d'un càncer de coll uterí molt avançat que els metges havien confós amb uns tumors benignes.

La creadora de continguts va compartir l'estiu passat amb els seus seguidors el periple mèdic que havia viscut durant mesos, fins que li van confirmar que tenia un càncer en fase tres.

Pettway explicava en una publicació que tot va començar el juny del 2022 arran d'un intens sagnat vaginal, acompanyat d'una fatiga extrema i debilitat, que va acabar considerant "una cosa normal per la qual passen les dones".

El mes següent, hi afegia, el seu marit va trobar-la inconscient al lavabo i, un cop la van atendre a l'hospital, li van dir que la pèrdua de sang es devia a fibromes o miomes uterins, uns tumors benignes que són força comuns en les dones, i en especial en les persones negres.

Aquell mateix juliol, Petway va tornar a ingressar pel mateix motiu a l'hospital i els metges van insistir que tenia fibromes. La noia assegurava que l'havien tractat "com si [la situació] no fos tan alarmant".



Un diagnòstic amb vuit mesos de retard

Els símptomes de Pettway van empitjorar i van hospitalitzar-la novament el gener del 2023. Els metges, explicava ella, van dir-li que no podien extreure-li els fibromes amb una cirurgia, pel seu baix nivell d'hemoglobina. Van fer-li una desena de transfusions de sang mentre era a l'hospital.

Finalment, van recomanar-li una biòpsia i un oncòleg li va diagnosticar un càncer de coll uterí en fase tres el febrer del 2023.

"Resulta que no era un fibroma, sinó càncer. Tot aquest temps m'havien diagnosticat malament", lamentava la dona.
 

Les xarxes bullen: medicina amb prejudicis racials?

La mort de la creadora de continguts ha despertat una onada d'indignació a les xarxes, en què molts usuaris denuncien que els diagnòstics tardans o erronis de càncer són més freqüents en les dones negres.

De fet, així ho confirma un estudi publicat el 2023 per investigadors de la Universitat Yale, als Estats Units, que conclou que les pacients afroamericanes són més propenses a rebre un diagnòstic amb retard que les dones blanques (un 11,3% enfront del 8,3%) i a no rebre els procediments diagnòstics recomanats (un 10,1% enfront d'un 5%).

Organitzacions com Cervivor, dedicada a la conscienciació, la defensa i el suport del càncer de coll uterí, recorden que el càncer de coll uterí es pot prevenir i tractar si es detecta a temps mitjançant controls rutinaris i amb la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH).

Amb tot, l'entitat denuncia que "les disparitats en l'accés a l'assistència sanitària, la desinformació i l'estigmatització continuen suposant obstacles importants per al diagnòstic i el tractament oportú, sobretot entre la població afroamericana".

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut