Iris Apfel, en una imatge del 2016
Iris Apfel, amb més de 3 milions de seguidors a Instagram, forma part de la història del disseny d'interiors (EFE/Thais Llorca)

Mor Iris Apfel, icona de la moda i "estrella geriàtrica", als 102 anys

L'empresària, model i dissenyadora d'ulleres gegantines havia tingut clients com Greta Garbo o nou presidents dels Estats Units

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

Roba i complements originals i, ben sovint, cridaners. Els llavis pintats de vermell i unes ulleres immenses i rodones que han estat marca de la casa per la icona de la moda Iris Apfel, que ha mort amb 102 anys. Aquesta centenària s'ha autodefinit com "l'adolescent més vella del món", amb un estil eclèctic i sofisticat.

Ja fa temps que era una llegenda de l'alta societat de Nova York, la ciutat on va néixer, tal com recull àmpliament el documental "Iris" (2014).

Es considera que aquesta empresària d'origen jueu ja forma part de la història del disseny d'interiors. En aquest camp, va tenir com a clients fins a nou presidents dels Estats Units, des de Harry Truman fins a Bill Clinton, per als quals va decorar espais de la Casa Blanca. També la van contractar estrelles de Hollywood com Greta Garbo.

Apfel va ser la convidada especial de la 080 de Barcelona el 2015. La periodista de TV3 Peté Soler la va entrevistar, i fins i tot va passejar amb ella per la ciutat. Al programa "Els Matins", la definia com algú "amb idees i gustos molt clars". 

 

El 2005, el Metropolitan Museum de Nova York li va dedicar una exposició monogràfica i, a partir de llavors, es va convertir en mundialment famosa. Com solia dir ella mateixa, es va convertir en una "estrella geriàtrica" perquè llavors ja superava els 80 anys.

La popularitat d'Apfel va esclatar també a les xarxes, on es va convertir en model per diverses marques de roba, joies i cosmètica.

La mort de la dissenyadora s'ha fet pública en un missatge a les xarxes socials. El portaveu de la família, Stu Loeser, ha confirmat al diari The New York Times que ha mort a casa seva a Palm Beach, a Florida.

Al perfil d'Instagram, amb més de 3 milions de seguidors, s'hi pot veure una fotografia que recull la data de naixement i la de defunció. La nord-americana porta unes ulleres que va estrenar quan va fer 100 anys.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

 

Amb 97 anys, Apfel va signar un contracte amb l'agència de models IMG. Fins a l'últim moment, ha estat imatge de la firma Ciaté London.

També ha col·laborat amb marques adreçades a un públic més majoritari. En aquest aspecte, el 2022 va presentar una col·lecció de moda amb H&M que estava plena de colors, un dels seus signes d'identitat. Durant la promoció, va declarar:

"El món pot ser un lloc molt gris. Els colors, patrons i textures són una manera de donar una mica de diversió a la vida."

I, fent gala d'ironia i sentit de l'humor, també explicava que li preguntaven molt sovint per quin motiu portava unes ulleres de pasta tan desproporcionades:

"La gent sempre em diu: 'Per què són tan grans?' i jo els contesto que és perquè s'alegren de veure'ls".

L'estilisme per celebrar el seu darrer aniversari era tot rosa. Al seu perfil també s'hi va fer una publicació divendres, el dia abans de morir, per celebrar que havia arribat als 102 anys... i mig.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)


Apfel ha inspirat molts altres creadors i forma part de la cultura popular: va dissenyar una nina Barbie, li han dedicat llibres com el de la sèrie "Little people, big dreams".

Sempre s'ha especulat fins a quin punt va inspirar el personatge d'Edna a la pel·lícula "Els Increïbles" (2004) juntament amb l'editora Anna Wintour, l'actriu Linda Hunt o la dissenyadora Edith Head.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

 

Pel que fa a la vida personal, va mantenir una relació de més de 60 anys amb Carl Apfel. Es van casar el 1947 i van estar junts fins que ell va morir el 2015, amb 100 anys.

Tots dos havien fundat l'empresa tèxtil Old World Weavers, amb la qual van treballar per a estrelles com la influent empresària Estée Lauder o Jacqueline Onassis.

 

ARXIVAT A:
CulturaEstats UnitsObituariModa
Anar al contingut