Berger va fer una carrera meteòrica i va trencar tabús sexuals a l'època (Wikimedia Commons)

Mor Helmut Berger, icona del cinema dels 60 i els 70 i símbol de l'alliberament sexual

L'actor austríac va personificar la ruptura dels tabús sexuals al cinema europeu en declarar-se bisexual

Redacció/AgènciesActualitzat

Aquest dijous ha mort a Salzburg una icona del cinema dels seixanta i els setanta, l'actor austríac Helmut Berger, que d'aquí pocs dies hauria fet 79 anys.

Berger es va fer conegut pels seus papers a les pel·lícules del director italià que el va descobrir, Luchino Visconti, amb qui van ser amants fins que va morir, l'any 1976.

Va protagonitzar pel·lícules com "La caiguda dels déus" o "Ludwig" i va trencar tabús i es va declarar bisexual. L'actor va personificar la ruptura dels tabús sexuals al cinema europeu i es va fer especialment conegut pels seus retrats de personatges narcisistes i bisexuals.

Convertit en una icona gai, l'actor va rebre dues vegades (2008 i 2010) el Premi Teddy del col·lectiu homosexual alemany.

La vida de Berger ha estat marcada per grans èxits al cinema, però també per diversos escàndols i depressions, sobretot després de la mort de Visconti.

Berger va néixer a la regió austríaca de Salzburg, on ha mort

L'any 1990 va reaparèixer a la tercera part d'"El padrí", interpretant el paper d'un banquer corrupte, i també va participar en la pel·lícula "Victòria", del director Antoni Ribas, i a "Liberté", d'Albert Serra.

Nascut en el si d'una acomodada família d'hotelers de la regió austríaca de Salzburg, Berger va aprendre anglès, francès i italià durant estades d'estudi a París, Ginebra, Londres i Itàlia.

"L'home més atractiu del món"

El 1964, amb 20 anys, Berger somiava ser actor i va conèixer Visconti, que tenia 38 anys més que ell. Amb una gran bellesa i temperament, va fer una carrera llampec i va interpretar pel·lícules considerades d'antologia, sobretot de la mà de Visconti.

A "Dimecres de cendra" (1973) Berger va aparèixer a la gran pantalla al costat de mites de Hollywood com Elizabeth Taylor i Henry Fonda.

En aquesta època la revista Vogue va assegurar que Helmut Berger era l'home més atractiu del món.

A la seva autobiografia, publicada el 1998, l'actor assegura haver tingut relacions sexuals amb desenes de famosos de l'època, com Rudolf Nureyev, Britt Ekland, Ursula Andress, Nathalie Delon, Linda Blair, Jerry Hall, Bianca i Mick Jagger.

El 1994 es va casar amb l'actriu italiana Francesca Guidato, un matrimoni que va durar 15 anys.

El 2019 va decidir plegar per culpa del seu delicat estat de salut

A partir de l'any 2000, l'actor es va allunyar del cinema i de les televisions per cuidar la seva mare, que va morir el 2009. Després va reaparèixer a la vida pública, per exemple el 2013, quan va participar en un concurs de televisió de supervivència a la selva australiana.

El 2018, amb 74 anys, va debutar en teatre a la Volksbühne de Berlín. Un any més tard va anunciar que es retirava com a actor, després de passar diverses pneumònies.

El seu agent, Helmut Werner, ha dit avui a la premsa local que Helmut Berger "ha viscut fins al final feliç, satisfet i de bon humor a Salzburg".

ARXIVAT A:
ObituariCinemaÀustria
Anar al contingut