Mor Ennio Morricone, el gran compositor de bandes sonores del cinema
És autor de més de 500 bandes sonores de pel·lícules

Mor Ennio Morricone, el gran compositor de bandes sonores del cinema

El director i creador de la banda sonora de més de 500 pel·lícules ha mort als 91 anys

Actualitzat

El compositor italià Ennio Morricone ha mort aquest dilluns a la matinada a Roma, als 91 anys. El director i compositor va firmar grans bandes sonores, com les de "La mort tenia un preu", "Un grapat de dòlars", "Cinema Paradiso" o "La missió".

El cèlebre compositor de bandes sonores, que va néixer a Roma el 1928, ha mort a causa de les complicacions d'una caiguda.


Nom i cognoms a la música de cinema

És poc habitual que el públic identifiqui els músics que fan bandes sonores, però si hi ha un compositor mundialment reconegut és Ennio Morricone. Ha donat a la música de cinema nom i cognoms. 

Autor de més de 500 bandes sonores, l'"espagueti western" no hauria estat un gènere sense ell, i moltes pel·lícules, ja clàssiques, no ens haurien quedat a la memòria sense el seu so tan característic.

Morricone va començar fent composicions per a pel·lícules italianes que després s'atribuïen músics famosos de l'epoca. Però als anys 60, amb el seu amic d'infantesa Sergio Leone, van provocar una revolució. Convertien la música en autèntica protagonista dels "espagueti westerns".

Mor Ennio Morricone, el gran compositor de bandes sonores del cinema
Va firmar grans bandes sonores, com les de "Cinema Paradiso" o "La missió" (Reuters / Fabrizio Bensch)

 
Als anys 80, van arribar les grans produccions, amb músiques que han quedat gravades a la memòria dels espectadors. "Hi havia una vegada a Amèrica", "La missió", "Els intocables d'Eliot Ness" i "Cinema Paradiso" en són algunes.

El compositor ens deixa una llarguíssima filmografia, més de 500 bandes sonores, amb incursió almodovariana inclosa, i empremta en diverses generacions de cineastes.

 

 

L'Oscar se li va resistir fins ben tard

Justament per "Los odiosos ocho", de Tarantino, als 87 anys, després de cinc ocasions, li arribava, finalment, l'Oscar.

Abans, deu anys enrere, i naturalment de mans de Clint Eastwood, havia recollit una altra estaueta, l'honorífica, per tota la seva carrera.

Morricone ha estat, per sobre de tot, un treballador infatigable. Les seves composicions han saltat de la pantalla i l'han convertit en una icona. I el mestre les ha dirigit, amb la mateixa passió, en escenaris de tot el món. Fins a la gran gira de comiat, quan, als 90 anys, va dir adéu amb modèstia i elegància.
 

Carta de comiat: "No vull molestar"

Després de fer-se pública la notícia, l'advocat i amic del compositor Giorgio Assumma ha difós una carta que Morricone va deixar preparada per quan li arribés la mort. Assumma l'ha llegit a les portes de l'hospital on ha mort el compositor. 

El text, que publicaran els principals diaris italians, comença amb un "Jo, Ennio Morricone, m'he mort. Ho anuncio així a tots els amics que sempre em van ser propers i també a aquells una mica llunyans, dels quals m'acomiado amb gran afecte".

El compositor s'acomiada de la família i amics enumerant-ne els principals i amb un "Espero que entenguin com els he estimat". 

L'advocat Giorgio Assumma ensenya la carta de comiat d'Ennio Morricone (EFE / Massimo Percossi)


També demana que es respecti el seu desig que el funeral sigui privat: 

"Només hi ha un motiu que em porta a acomiadar-me de tothom així i a fer un funeral de forma privada: no vull molestar".

Entre els que recorda hi ha el director de cinema Peppuccio Tornatore i la seva dona, Roberta, "amics fraterns molts presents en aquests últims anys de la nostra vida", així com la seva extensa família, començant pels seus quatre fills, Marco, Alessandra, Andrea i Giovanni.

Les últimes paraules són per a la seva vídua i "companya de tota una vida", Maria, la seva parella des que es van conèixer, el 1950. Admet que és "l'adeu més dolorós" i recorda "l'amor extraordinari" que els ha mantingut units.


Reaccions de gratitud pel llegat d'un mestre

Tant a Itàlia com a l'exterior s'han succeït les mostres de dol per aquesta mort. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha expressat la "gratitud infinita" a Morricone: 

"Ens va fer somiar, emocionar, reflexionar, escrivint notes memorables que quedaran inesborrables en la història de la música i del cinema".

L'actriu Monica Belluci, protagonista de "Malena" (2000), de Giuseppe Tornatore, ha considerat que Morriconi sabia "crear bellesa", mentre que l'alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, ha afirmat que la ciutat "plora la pèrdua d'un artista molt estimat". I el seu equip de futbol, l'AS Roma, també s'ha acomiadat d'ell amb un "Gràcies per tot, mestre".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grazie di tutto, Maestro 💛❤️

A post shared by AS Roma (@officialasroma) on

 

El músic francès Jean-Michel Jarre ha declarat que Morricone ha estat "una font d'inspiració constant" i gairebé "un membre de la família", mentre que el director d'orquestra Riccardo Muti ha destacat que era "un músic extraordinari no només per les bandes sonores, sinó també per les composicions clàssiques".

ARXIVAT A:
CinemaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut