Ceuta

Mobilitzacions en memòria dels 14 migrants morts a El Tarajal fa 10 anys

La justícia espanyola va arxivar la causa contra 16 guàrdies civils per disparar bales de goma i pots de fum contra els migrants que intentaven arribar a la platja

RedaccióActualitzat

Mobilització a Ceuta en memòria de les víctimes mortals d'El Tarajal ara fa 10 anys.

El 6 de febrer del 2014, 14 subsaharians van morir quan intentaven accedir a territori espanyol nedant a través de la frontera d'El Tarajal, un pas habilitat per al trànsit entre Ceuta i el Marroc. La Guàrdia Civil els va disparar bales de goma i pots de fum quan eren dins de l'aigua i alguns no van poder arribar fins a la costa i van morir ofegats.

10 anys després de la tragèdia s'ha volgut recordar les 14 víctimes mortals, algunes de les quals encara no identificades, en una marxa aquest dissabte des de la delegació del govern espanyol a Ceuta fins a la platja d'El Tarajal.

El lema de la manifestació: 'Veritat, justícia i reparació'
El lema de la manifestació: "Veritat, justícia i reparació" (CCMA)

A la marxa, organitzada per diverses associacions no governamentals que treballen amb immigrants sota el lema "10 anys exigint veritat, justícia i reparació", es preveu l'assistència de persones que viuen a Ceuta i també d'altres que es desplaçaran des de diverses capitals andaluses i des de Madrid.

La marxa vol recordar els migrants morts i desapareguts quan intentaven arribar nedant a la platja d'El Tarajal el febrer de 2014
La marxa vol recordar els migrants morts i desapareguts quan intentaven arribar nedant a la platja d'El Tarajal el febrer del 2014 (CCMA)

El cas, judicialment està tancat a Espanya, però encara hi ha una via oberta. El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs contra la decisió de l'Audiència Provincial de Cadis d'arxivar la causa. El juliol del 2020, es va arxivar la causa oberta contra 16 guàrdies civils argumentant que l'actuació dels agents va ser "proporcionada" i que no hi havia proves per acusar-los d'homicidi imprudent i omissió de socors.

Un dels supervivents, que ara viu a Alemanya, ha denunciat Espanya davant del Comitè de l'ONU contra la Tortura. Denuncia que, en tots aquests anys, el seu testimoni i el d'altres víctimes mai ha estat tingut en compte pels tribunals espanyols, que han anat arxivant el cas successivament en considerar que els agents van fer un ús reglamentari del material antiavalots.

A Barcelona, col·lectius de migrants, antiracistes i contra el feixisme s'han trobat aquest migdia a la platja del Somorrostro per recordar els 10 anys de la tragèdia d'El Tarajal. Els convocants avui continuen demanant dignitat, justícia i reparació, en solidaritat amb els companys que fan la marxa a Ceuta.

Acció a la platja del Somorrostro de Barcelona per recordar les víctimes d'El Tarajal
Acció a la platja del Somorrostro de Barcelona per recordar les víctimes d'El Tarajal
ARXIVAT A:
MigracionsGuàrdia CivilCeuta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut