Un supervivent de la tragèdia del Tarajal denuncia Espanya davant de l'ONU 10 anys després

Ludovic N. demana reobrir les investigacions després que els tribunals espanyols van arxivar el cas

Enllaç a altres textos de l'autor

Dani Sainz de Aja

Periodista de Catalunya Ràdio a Madrid

Actualitzat

El Ludovic tenia quinze anys quan, segons explica, agents de la Guàrdia Civil el van apallissar i retornar al Marroc. Era un dels prop d'una cinquantena de migrants que el 6 de febrer del 2014 van intentar arribar a Ceuta nedant.

A la platja del Tarajal, la Guàrdia Civil va respondre disparant més de 150 pilotes de goma en vint minuts contra persones que eren al mar. 14 van morir ofegats. Els 23 que van tocar terra van ser retornats en calent al Marroc.

Una dècada després, no s'han depurat responsabilitats penals i per això el Ludovic, que es presenta amb un nom fictici, ha decidit denunciar Espanya davant del Comitè de l'ONU contra la Tortura.

La platja del Tarajal és a la frontera de Ceuta amb el Marroc

 

"Última oportunitat"

El jove viu a Alemanya, on l'ONG prodrets humans ECCHR dona suport al seu cas. Consideren que l'estat espanyol ha comès "múltiples violacions de la Convenció contra la Tortura" i per això el Ludovic ha decidit fer aquest pas, com explica ell mateix:

"Després de 10 anys, fem això per donar l'oportunitat de recordar els que hi han deixat la vida i també per mostrar als ulls del món les activitats il·legals, en la seva majoria, que tenen lloc a les fronteres, sobretot en el cas de la frontera de Ceuta."

Denuncien que, en tots aquests anys, el seu testimoni i el d'altres víctimes mai ha estat tingut en compte pels tribunals espanyols, que han anat arxivant el cas successivament en considerar que els agents van fer ús reglamentari del material antiavalots. El Ludovic reclama que els culpables siguin identificats i jutjats.

"Tots els actors que hi van intervenir, ja sigui la Guàrdia Civil, ja sigui l'administració europea o espanyola, que assumeixin responsabilitats i donin l'oportunitat als qui van viure aquesta massacre de dir que els qui van fer això estan condemnats."

Escolta el seu testimoni en aquest vídeo difós pel Centre Europeu per als Drets Constitucionals i Humans:

Els advocats que porten el cas consideren que la investigació es va fer amb mancances importants perquè, segons apunten, no es van tenir en compte tots els testimonis, no es van fer proves per identificar les víctimes o no es van clarificar els materials utilitzats en l'actuació policial.

Tant el Ludovic com l'ONG que l'empara creuen que aquesta demanda davant l'ONU pot ser "l'última oportunitat per fer justícia".

 

ARXIVAT A:
PolicialMigracionsONUCeuta
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut