Uniformes militars

Comandaments militars retirats reclamen a les forces armades destituir Pedro Sánchez

S'emparen en l'article de la Constitució que diu que les forces armades tenen la missió de "defensar l'ordenament constitucional"

Actualitzat

Una cinquantena de militars retirats de diversos cossos han elaborat un manifest en què reclamen a les forces armades la destitució del president, Pedro Sánchez, i la convocatòria de noves eleccions. Sostenen que a Espanya hi ha una "absència de justícia, igualtat i democràcia".

El manifest l'ha fet públic l'Associació de Militars Espanyols (AME) aquest divendres, després que Sánchez hagi pres possessió del seu càrrec.

Els militars, entre els quals hi ha excomandaments, justifiquen la seva petició amb l'article 8.1 de la Constitució, que diu que les forces armades tenen l'objectiu de "defensar l'ordenament constitucional", el qual els signants del manifest veuen en "greu perill per la falta d'independència judicial".


Acusacions de manca d'independència judicial

En el text, els militars retirats denuncien "l'assetjament a l'estat de dret en copar el poder executiu la majoria dels òrgans judicials", fet que "anul·la la independència del poder judicial i la separació de poders".

Així, fan al·lusió al Tribunal Constitucional, "compost parcialment per magistrats que recentment han tingut càrrecs rellevants al poder executiu, fet que anul·la la seva neutralitat". I assenyalen directament el president del TC, Cándido Conde-Pumpido, a qui tampoc veuen neutral pels seus "antecedents".

També critiquen que la Fiscalia General de l'Estat és "procliu a l'assumpció permanent dels dictats del poder executiu i contra la seva missió, que és la de promoure l'acció de la justícia en defensa de la legalitat, dels drets dels ciutadans i de l'interès públic tutelat per la llei, així com vetllar per la independència dels tribunals i procurar davant d'aquests la satisfacció de l'interès social".


Contra l'amnistia

Els militars jubilats critiquen els indults "per als delinqüents del cop d'estat d'octubre del 2017", la supressió del delicte de sedició i la reforma de la malversació "només per interessos polítics".

Asseguren, també, que l'amnistia pactada des del 2012 no té cabuda en la Constitució.

I alerten de "la possible ruptura de la unitat de la nació, única i indivisible, en acceptar per la investidura la celebració d'un referèndum d'autodeterminació". Ara bé, realment no s'ha pactat cap referèndum en els acords d'investidura.

 

ERC, Junts, Bildu, Sumar, PNB i BNG demanen tramitar la llei d'amnistia per la via d'urgència

Aquest polèmic manifest dels militars jubilats arriba el dia en què els grups parlamentaris d'ERC, Junts, EH Bildu, Sumar, EAJ-PNB i BNG han sol·licitat la tramitació per la via d'urgència de la llei d'amnistia. El PSOE va registrar la proposició de llei tot sol el dilluns passat i també va demanar que es tramités per la via d'urgència per agilitar-ne els tràmits.  

 

 

 

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolPedro Sánchez
Anar al contingut