Milers de persones protesten a Madrid contra l'amnistia després de la investidura de Sánchez

Núñez Feijóo i Abascal participen en la concentració a Cibeles, convocada per un centenar d'entitats espanyolistes

RedaccióActualitzat

La dreta i l'extrema dreta han tornat a manifestar aquest dissabte a Madrid contra l'amnistia i l'autodeterminació. Convocada per més d'un centenar d'entitats espanyolistes, la primera mobilització multitudinària després de la investidura de Pedro Sánchez ha omplert la plaça de Cibeles i alguns carrers que hi van a parar.

Hi han participat 170.000 persones, segons el càlcul fet públic per la delegació del govern espanyol a Madrid. Els organitzadors, en canvi, asseguren que han convocat un milió de persones.

La protesta la convoquen centenars d'entitats espanyolistes (EFE/Fernando Alvarado)

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, no se l'ha volgut perdre, ni tampoc Santiago Abascal, de Vox. La concentració també ha tingut el suport de Ciutadans.


"Les alarmes estan enceses"

Feijóo ha assegurat que "estem en un moment molt delicat de la democràcia" i "les alarmes estan enceses". A més, ha acusat Pedro Sánchez de "no tenir els vots per fer el que estan fent". 

Abascal ha fet una crida a "resistir amb una mobilització social sostinguda", també en el Senat [on el PP té majoria], i "comunicar als nostres aliats internacionals el que està passant a Espanya".

Fotografies de Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA fa 26 anys (EFE/Fernando Alvarado)

Carlos Carrizosa, portaveu de Cs al Parlament ha defensat que "Espanya s'ha de mobilitzar als carrers per protestar contra aquesta traició" i ha demanat "memòria" quan la gent vagi a votar.

L'acompanyava l'eurodiputat Adrián Vázquez, que ha assegurat que "Europa ens mira" i veu com milers de ciutadans defensen la Constitució i els valors europeus "de manera pacífica" i protesten contra "el govern de la desigualtat i la impunitat".

Les banderes espanyoles, omnipresents (EFE/Juanjo Martín)

Des del PP, tampoc no s'han volgut perdre l'ocasió Isabel Díaz AyusoJosé Luis Martínez Almeida ni Esperanza Aguirre.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha assegurat que cal aturar Sánchez perquè, sinó, "anirem a una fractura com vam veure el segle passat", que va portar a l'alçament militar, la Guerra Civil i la dictadura.

Banderes de la Unió Europea a la plaça de Cibeles (EFE/Juanjo Martin)

La seva antecessora ha dit que ha anat a Cibeles a defensar l'estat de dret i la igualtat entre tots els espanyols. I l'alcalde de Madrid ha acusat Sánchez d'aixecar un mur "contra la meitat d'Espanya" i "per defensar-se de la democràcia".

Els convocants acusen el PSOE d'haver "abandonat el seu deure de defensar l'ordre constitucional" en "estreta aliança amb els enemics de la Nació", "a canvi de mantenir-se en el poder".


Banderes d'Espanya a 5 i 10 euros

A la concentració, convocada a les 12 del migdia amb el lema "No en el meu nom: Ni Amnistia, ni Autodeterminació. Per la llibertat, la unitat i la igualtat", s'hi ha pogut veure una gran varietat de pancartes. Algunes, i també crits que s'han sentit, acusaven Sánchez de ser un "traïdor".

D'altres denunciaven que el PSOE ha venut Espanya, o recollien la frase "Me gusta la fruta", popularitzada per Isabel Díaz Ayuso després d'insultar Sánchez en la tribuna de convidats del Congrés dels Diputats durant el debat d'investidura.

Pancarta amb la frase "Me gusta la fruta", popularitzada per Díaz Ayuso per insultar Sánchez (EFE/Juanjo Martin)

També s'hi han vist banderes de la Unió Europea. El símbol més present, però, han estat les banderes d'Espanya, que podien adquirir-se allà mateix, per 5 o 10 euros en funció de la mida.

Els manifestants han començat a omplir Cibeles des de les 11 del matí, i passada la 1 de la tarda han començat a marxar.


Talls a l'A-6 i crits a l'exterior de la Moncloa

Acabada la manifestació, un grup d'unes 400 persones –segons la delegació del govern—han iniciat una marxa en direcció al Palau de la Moncloa.

En el camí han ocupat alguns carrils de l'autopista A-6 i han obligat a tallar el trànsit en aquesta via de forma parcial entre les tres i dos quarts de cinc de la tarda.

Manifestants ocupant carrils de l'A-6 a Madrid en el seu camí cap a la Moncloa
Manifestants ocupant carrils de l'A-6 a Madrid en el seu camí cap a la Moncloa (EFE)

Una petita part d'aquests manifestants han aconseguit arribar fins al mur exterior de la Moncloa sense que s'hagin registrat incidents i sense que hagi calgut una intervenció policial. Els congregats han cridat consignes com "Sánchez, ets un covard" o "No em peguis, em dic Mohamed".

 

ARXIVAT A:
CsPPInvestiduraPSOEPedro SánchezVoxAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut