Les reunions entre sindicat i conselleria han continuat aquest dimarts (CCMA)

Metges i Salut arriben a un acord i es desconvoquen les vagues d'aquesta setmana

Estava prevista una vaga parcial aquest dimecres i divendres, i una de total dijous

RedaccióActualitzat

Un acord entre els metges i Salut ha permès desconvocar la vaga prevista per a aquest dimecres, dijous i divendres. La vaga de dimecres i divendres havia de ser parcial, mentre que la de dijous estava prevista tot el dia.

El Departament de Salut i Metges de Catalunya han aconseguit aquest dimarts al vespre pactar millores per al col·lectiu de facultatius i el sistema sanitari.

El secretari general del sindicat mèdic, Xavier Lleonart, ha explicat que "les mesures generen prou confiança" per desconvocar la mobilització.

Entre els punts que ha destacat hi ha la creació d'una taula de diàleg bilateral entre facultatius i departament i "mesures urgents" per millorar les condicions laborals i els temps de consulta.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que han "llegit bé" el malestar que hi ha en el sector i per això pensen accelerar el pla de mesures que ja hi havia previst en tots els àmbits professionals del sistema sanitari.

Balcells ha parlat tant de millores de temps de visita com d'assumptes laborals que han d'anar lligats a partides pressupostàries.

"Estem contents que es desconvoqui la vaga sobretot per l'afectació que té entre la població", ha celebrat. El conseller assegura que s'han "delimitat molt les línies de treball".

"És una feinada que tot just avui comença per arribar a grans acords i sortir de l'atzucac" que s'ha manifestat aquests dies i que ve de lluny, ha defensat.


Sis reunions de negociació

El departament i el sindicat majoritari entre els metges han arribat a un pacte després de sis reunions de negociació en els darrers dies i després de la vaga de la setmana passada, que va tenir una alta participació i mobilitzacions als carrers.

Aquest dilluns i dimarts les dues parts han estat negociant matí i tarda per discutir l'encaix jurídic de les propostes del personal sanitari.

Les últimes hores, les dues parts ja havien acostat posicions i consensuat "un marc" sobre les "garanties d'aplicació" dels acords.

Finalment, i a petició de la conselleria, el sindicat havia renunciat a entrar a la taula de negociació amb els seus assessors jurídics.
 

L'augment de sou, el principal escull

El principal escull de les negociacions ha estat l'augment de sou. Segons Metges de Catalunya, el complement retributiu ha de ser lineal i es pot vehicular a través d'un acord de govern o un decret.

Salut, en canvi, ha assegurat fins ara que aquesta via és jurídicament impossible. Ho va dir divendres el conseller de Salut, Manel Balcells, abans de la reunió que van fer aquell mateix dia conselleria i sindicat i que va acabar sense acord.

On hi havia més consens i punts acordats era en els canvis organitzatius que reclamen els metges per reduir la sobrecàrrega de feina, que Salut reconeix.
 

Les vagues de la setmana passada

La decisió d'aquest dimarts arriba després dels dos dies de vaga de la setmana passada, dimecres i dijous, que per Metges de Catalunya va ser un èxit.

El segon dia de vaga els metges es van manifestar a la plaça de Sant Jaume (ACN/Jordi Borràs)

La de dijous van assegurar que havia tingut un seguiment majoritari, del 70%, mentre que Salut va donar una xifra molt més baixa: un 27,3%.

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, va qualificar d'"èxit rotund" la vaga, i va afirmar que la manifestació de Barcelona, amb uns 9.000 metges, havia estat una de les més multitudinàries mai fetes pel col·lectiu.

Vagues convocades amb dos mesos d'antelació

Les vagues les va convocar aquest sindicat a finals de novembre, després de portar més de 50.000 signatures al Parlament per reclamar que es revertissin les retallades a la sanitat.

Llavors van dir que feien una convocatòria amb tanta antelació per donar "un ampli temps de negociació" amb Salut per no haver-la de fer, però no hi ha hagut acord i s'ha acabat fent vaga.

Dilluns de la setmana passada ja s'havia fet un últim intent de desconvocar-les, en una reunió que va durar més de 6 hores, però el sindicat les va mantenir perquè va considerar que Salut no havia fet una proposta prou "concreta, precisa i immediata".

ARXIVAT A:
SalutDrets laborals
Anar al contingut