Més professors i extraescolars gratis, al pla de Sánchez per remuntar els resultats de PISA

El pla de xoc del govern espanyol per millorar els resultats acadèmics en matemàtiques es dirigeix a alumnes de l'escola pública i concertada de 3r de primària a 4t d'ESO

Anna Bonet/Àgata Fàbregas/Marta FreixanetActualitzat

Els 500 milions d'euros que el govern espanyol vol incloure als pressupostos generals de l'Estat per reforçar l'aprenentatge de les matemàtiques i la comprensió lectora es dedicaran a millorar l'ensenyament entre 3r de primària i 4t d'ESO, tant d'escoles públiques com concertades. Això inclou prop de 5 milions d'alumnes de tot l'Estat.

El govern espanyol proposarà aquest pla al Consell Escolar de l'Estat aquest dijous. L'objectiu és revertir els mals resultats del darrer informe PISA, una fita compartida amb la Conselleria d'Educació, que al desembre va anunciar un pla a llarg termini de 10 mesures.

El govern preveu contractar més professorat per reduir la ràtio d'alumnes (3cat)

En el cas de l'ensenyament de les matemàtiques, el pla preveu contractar més professorat i així reduir la ràtio d'alumnes a les classes d'aquesta matèria.

Segons els experts, és important tutoritzar bé l'aprenentatge de les matemàtiques, perquè cada alumne pot tenir unes dificultats molt concretes.

Amb grups més reduïts, es poden "fer activitats on tothom hi tingui cabuda i pugui anar al seu ritme", explica Laura Morera, doctora en Didàctica de les Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Per poder individualitzar l'aprenentatge i preparar recursos específics, insisteix Morera, cal poder "identificar molt bé els punts febles de cadascú".

El pla inclou oferir extraescolars gratuïtes de matemàtiques als alumnes amb més dificultats (Sara Cañete/Catalunya Ràdio)

El que no s'ha concretat, però, és d'on sortirà aquest professorat extra, ja que precisament en matèries com aquesta actualment ja és molt escàs.

D'altra banda, el pla de xoc del govern espanyol preveu oferir extraescolars gratuïtes per als alumnes d'aquests cursos que tinguin més dificultats en la matèria.

I, en tercer lloc, inclou una formació específica al professorat perquè tinguin estratègies per fer més amenes les classes de matemàtiques, que alguns alumnes afronten amb angoixa.

"Amb l'objectiu que els alumnes aprenguessin més significativament, que ho entenguessin tot, que estiguessin tranquils construint coneixement matemàtic", explica Morera, "no s'angoixarien ni bloquejarien tant i podrien gaudir més de l'aprenentatge."

El govern espanyol vol fer una formació específica al professorat perquè tinguin estratègies per fer més amenes les classes de matemàtiques (3Cat)

A més, el pla estatal, que es començaria a implementar el curs que ve, inclou impulsar la comprensió lectora i millorar la comunicació lingüística.

Segons ha explicat la consellera d'Educació, Anna Simó, el govern català i l'espanyol treballen coordinadament: "el ministeri està en la línia del Departament d'Educació i puc confirmar la voluntat del ministeri de treballar bilateralment".

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut