Turistes davant la Casa Batlló, situada al passeig de Gràcia de Barcelona
Turistes davant la Casa Batlló, situada al passeig de Gràcia de Barcelona
Catalunya migdia

Més muntanya que mar aquesta Setmana Santa: l'ocupació turística, per zones

El sector celebra el balanç, amb una ocupació d'entre el 80 i el 90%, i diu que no supera el del 2023 per l'avançament de les festes i la incertesa meteorològica

Les dades d'ocupació turística d'aquests dies de vacances han estat desiguals a Catalunya. Mentre que els destins de costa han perdut visitants respecte a anys anteriors, els d'interior i muntanya han estat a punt de penjar el cartell de "complet", afavorits per un temps que no convidava a anar a la platja i que, en canvi, sí que ha omplert de neu les muntanyes més altes del país.

Aquestes diferències no han evitat que el sector es mostri, en general, satisfet amb les dades.

Barcelona no arriba al ple

L'avançament de la Setmana Santa al calendari és el principal argument que donen tant el sector hoteler de Barcelona com el del turisme rural per justificar una ocupació del 85%.

Tot i ser un bon registre, s'ha quedat una mica per sota del de l'any passat, com admet Oriol Baños, president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà:

"Podem atribuir-ho a la proximitat amb el Nadal i a la forta demanda dels pisos turístics que s'han anat obrint."

Els apartaments turístics a Barcelona han tingut una ocupació similar.

La falta de bolets fa trontollar l'economia del Berguedà
Dades semblants d'ocupació tant a l'interior de la demarcació de Barcelona com a la capital (Catalunya Ràdio/Nati Adell/)


A Lleida, satisfacció malgrat el temps

El pic d'ocupació a les zones turístiques de les comarques de Lleida l'han registrat --els dies festius-- hotels, cases rurals i bungalous, amb una mitjana d'entre el 85 i el 90%.

Són dades satisfactòries tenint en compte que la incertesa meteorològica ha restat alguns visitants, com reconeix Juan Antonio Serrano, vicepresident del patronat de turisme de la Diputació de Lleida.

"Hi ha hagut petites anul·lacions o sortides anteriors a les previstes i no s'han fet reserves d'última hora. Però és una ocupació molt elevada."

Jaume Ramon Solé, de la Federació de Cases Rurals de les terres de Lleida, parla de, pràcticament, un "ple absolut", que preveu que s'allargui tota la primavera.

Esquiadors a la cinta de la zona de debutants a Port Ainé
Esquiadors a la cinta de la zona de debutants a Port Ainé (ACN/Marta Lluvich)

Un dels principals atractius ha estat l'esquí, amb nevades tardanes que han deixat els millors gruixos de la temporada. Les estacions han venut 110.000 forfets, un 60% més que la Setmana Santa de l'any passat. La majoria allargaran una setmana més i l'última a tancar serà Boí Taüll, el 14 d'abril.

On ha baixat l'afluència pel risc de pluja ha estat a les zones d'acampada.


Tarragona compleix expectatives

L'ocupació turística a la demarcació de Tarragona ha estat d'un 80%. Unes xifres que fan que s'hagin complert les expectatives, sobretot, gràcies al turisme esportiu i a les famílies d'altres punts de l'estat.

El president de la Federació d'Hostaleria i Turisme de la demarcació, Xavier Guardià, admet que el pic s'ha concentrat molt en els dies festius, mentre que "la resta de la setmana potser hi ha hagut un 65 o 70%", diferència que atribueix al fet que "hi ha gent que només surt dos o tres dies".

Canal d'entrada de la bassa de l'Encanyissada, al delta de l'Ebre
L'ocupació turística de les Terres de l'Ebre ha estat inferior que a la resta de la demarcació de Tarragona (ACN/Jordi Marsal)

En el cas de les Terres de l'Ebre les dades han estat més baixes, i això que els últims dies s'han recuperat, com reconeix Juanjo Bel, president de l'Associació de Turisme Rural:

"Per ser dies de festa, és poc; fa uns anys, estàvem acostumats a xifres del 90 o, fins i tot, el 100%."

Ara per ara, en conjunt, a la demarcació es preveu una bona temporada d'estiu.


Lleugera davallada a Girona

A les comarques de Girona, l'ocupació ha rondat aquests dies el 85%, tant a muntanya com a la Costa Brava. El sector turístic de Girona considera que ha estat la Setmana Santa que havien previst, amb visitants, sobretot del país, i també alguns de francesos.

Tot i això, la gerent del Gremi d'Hostaleria de la Costa Brava Centre, Judit Lloberol, reconeix que les xifres han baixat, sobretot a tocar del mar.

"És el que es preveia, també davant la previsió de mal temps, tot i que no n'ha fet tant com s'esperava. Hotels i restaurants han treballat molt, però tenim la sensació que no s'ha arribat als números de l'any passat."

Alguns turistes passegen pel passeig marítim de Lloret de Mar
Alguns turistes caminen pel passeig marítim de Lloret de Mar (ACN/Aleix Freixas/Xavier Pi)

Una certa davallada que no s'atribueix només a la pluja del cap de setmana, segons la portaveu de la Federació d'Hostaleria de Girona, Marina Figueras, que recorda que "la Setmana Santa ha estat molt aviat, a la muntanya ha nevat, la gent s'ha repartit més i no s'ha concentrat tant a la costa".

Bons resultats també a la ciutat de Girona, sobretot entre setmana, amb registres que han superat el 65%.

 

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut