El venedor del primer premi de la Grossa de Nadal a Madrid mostrant el número
El venedor del primer premi de la Grossa de Nadal a Madrid mostrant el número (Reuters/Susana Vera)

La grossa se'n va a Madrid i Las Palmas i Catalunya pessiga un 3r: consulta els premiats

El tercer premi s'ha venut, en part, a Granollers i a Calella; un quart premi es ven a Barcelona, Montgat i Sort i cinc cinquens esquitxen diverses poblacions catalanes

Redacció/ACNActualitzat

El primer premi de la Loteria de Nadal ha estat per al número 86148 i s'ha venut, principalment, a Madrid -a l'administració de l'estació de l'AVE d'Atocha en la seva majoria- i Las Palmas de Gran Canaria. Per cada dècim, el premi és de 125.000 euros.

La Grossa ha trigat a arribar. No ha estat fins a les 12:12, quan ja feia prop de tres hores que el sorteig havia començat, que la parella de nenes del Col·legi de Sant Ildefons -la Yanisse i la Paula- l'han cantat des de l'escenari del Teatre Reial de Madrid, emocionades:

El segon premi, dotat amb 125.000 euros per dècim, s'ha venut íntegrament a Basauri, a Biscaia. Ha estat per al número 72119 i ha sortit a les 10:48 del matí. Es dona el cas que la majoria de dècims els havia comprat un equip d'handbol femení de la població.

Les noies d'un equip d'handbol celebrant el segon premi de la Grossa de nadal
Les noies d'un equip d'handbol celebrant el segon premi de la Grossa de nadal(EFE/Luis Tejido)

El tercer premi de la loteria de Nadal s'ha venut, en gran part, a Calella i a Granollers, tot i que la majoria de sèries es venien a València. En tot cas, són 50.000 euros per dècim. El número premiat és el 19517 i ha estat el més important que ha tocat a Catalunya.

 A l'administració número 5 de Granollers ja saben el que és repartir diners i felicitat, però mai abans s'hi havia venut un tercer premi de la Loteria de Nadal.

En tot cas, al barri, la sort té noms i cognoms: Carmelo Barba. El 12 de desembre va ser l'únic encertant del Gran Premi de la Primitiva, amb 93.733 euros. Aquest dimecres duia dos dècims del número premiat: en total, 193.733 euros en una setmana que ha fet que alguns ja li demanin quin número jugaria properament.

Josep Company i Esther Jordà, propietaris de l'administració número 5 de Granollers
Josep Company i Esther Jordà, propietaris de l'administració número 5 de Granollers(ACN/Albert Segura Lorrio)

En el cas de Calella, l'alegria s'ha concentrat en un bar, el Pepe's, ubicat en un dels baixos dels Apartaments Codina. Ha repartit 15 milions d'euros entre clients i veïns de l'entorn.

L'establiment juga des de fa anys al  mateix número, aquest 19517 que ha estat premiat, quan el sogre de l'actual propietari va començar a vendre loteria de Nadal. Era un dels pocs negocis que aguantava obert a la zona.

Tino, el seu propietari, celebra que la sort hagi somrigut als que els toca "lluitar cada dia" i que tot i així no arriben a final de mes.

El propietaris del bar Pepe's de Calella es fan un petó mentre una dona mostra el un dècim premiat del 19517
El propietaris del bar Pepe's de Calella es fan un petó mentre una dona mostra el un dècim premiat del 19517(ACN/Jordi Pujolar)


Premis molt repartits

Tres sèries d'un dels quarts premis, el número 42833, s'han venut a Catalunya. En concret, una a Sort, una a Barcelona i una a Montgat. Ha estat molt repartit i ha sortit quan faltava un minut per a les 11 del matí. L'altre quart premi, per al 91179, s'ha venut principalment a Pontevedra.

El primer premi important ha sortit a les 9:23 i ha estat un cinquè premi per al número 92052 i que s'ha venut, en part, a Camprodon. Una sola sèrie.

Fins gairebé una hora més tard no ha sortit el segon premi destacat, que també ha estat un cinquè. En aquest cas, per al número 70316, que s'ha cantat a les 10:04 i s'ha venut principalment a Barcelona i a Lliçà d'Amunt.

Un altre cinquè premi, el 26711, també ha esquitxat Catalunya. En aquest cas, una sèrie s'ha venut a Barberà del Vallès. I també el 24198, amb una sèrie venuda a Barcelona i una altra a Sort.

També han estat cinquè premi el número 69457, venut a Màlaga; el 89053, venut a Santa Ponça, a Mallorca; el 34345, venut majoritàriament a València; i el 89109, que ha esquitxat Piera (Anoia) i Almacelles (Segrià), però que la majoria ha anat a parar a poblacions com Azkoitia, a Guipúscoa, o Avilés, a Astúries. Els cinquens premis estan dotats amb 6.000 euros per dècim.

Pots comprovar si el teu número està premiat aquí.


Més premis que mai

La rifa de Nadal reparteix aquest dimecres 2.408 milions d'euros en premis. Són vuit milions més que l'any passat. Els catalans han invertit més de 382 milions d'euros en la loteria i han comprat 17 milions de dècims.

S'han posat a la venda 172 milions de dècims que, a internet, han estat disponibles fins a les 10 del vespre del dia 21.

A banda de la grossa (400.000 euros per dècim o, dit d'una altra manera, 20.000 euros per cada euro jugat), hi ha el segon premi de 125.000 euros, el tercer de 50.000, dos quarts premis de 20.000 i vuit cinquens de 6.000.

La resta ja són imports més modestos o bé reintegraments. Els premis de menys de 40.000 euros no tenen cap penalització d'Hisenda. En canvi, si se supera aquesta xifra, s'ha de pagar un 20% d'impostos.

L'any passat, la Grossa va deixar 320 milions a Reus (Baix Camp).
 

Protocol estricte anticovid

És el segon sorteig de la loteria de Nadal que s'ha de fer amb mesures contra la pandèmia. Enguany s'ha recuperat la presència de públic, amb aforament reduït, i mascaretes. També per als nens i les nenes del Col·legi de Sant Ildefons, que se la podien retirar just per cantar les xifres afortunades.

Els assistents han hagut de deixar les seves dades de contacte per garantir la traçabilitat i no moure's de la butaca. La primera fila s'ha deixat buida per garantir la distància amb l'escenari i les dues següents s'han reservat per als fotògrafs.

Tothom que ha accdit a l'escenari o hi hagi estat proper ha hagut de presentar una prova negativa de covid-19. Igual que l'any passat, s'ha augmentat l'espai existent entre els bombos a l'interior dels quals rodolen les boles (un per als números i l'altre per als premis).

S'ha col·locat una mampara de seguretat i la mesa presidencial s'ha tornat a reduir a quatre persones, en lloc de cinc tal com es feia abans de la covid.


Una dona disfressada minuts abans que comencés el sorteig de Nadal (Europa Press/Eduardo Parra)


Les administracions, tancades

Concidint amb la celebració del sorteig, un grup de venedors de loteria s'ha concentrat a l'exterior del Teatre Reial de Madrid per reclamar "comissions dignes". Denuncien que fa prop de 20 anys -17, en concret- que no s'actualitzen i les consideren insuficients.

Per exemple, per cada dècim de la rifa de Nadal, que costa 20 euros, ells reben 80 cèntims bruts de comissió.

Pel mateix motiu, són moltes les administracions de loteria arreu de l'estat que aquest dimecres no apujaran les persianes. Segons els sindicats, el seguiment de la vaga ha estat del 80%.

Un grup de venedors de loteria s'ha concentrat a l'exterior del Teatre Reial de Madrid
Un grup de venedors de loteria s'ha concentrat a l'exterior del Teatre Reial de Madrid(EFE/Miguel Osé)

 

ARXIVAT A:
NadalLoteria
Anar al contingut