Menys soroll, però continuen els problemes per dormir al carrer Enric Granados de Barcelona

Mig any després de l'entrada en vigor de les mesures per conciliar l'activitat de les terrasses i el descans dels veïns, s'ha aconseguit reduir el soroll entre 2 i 5 decibels, una millora que encara supera el màxim tolerable que recomana l'OMS

Oriol Llach EstrellaActualitzat

De sentir una aspiradora en funcionament a sentir un rentaplats dels més sorollosos de forma continuada. Aquesta ve a ser la millora pel que fa a reducció de contaminació acústica que diuen que han notat els veïns del carrer Enric Granados de Barcelona durant les nits.

Ja fa 6 mesos que van entrar en vigor les mesures impulsades per l'Ajuntament de Barcelona per conciliar l'activitat de les terrasses del carrer Enric Granados amb el descans dels veïns. Són mesures com tancar les terrasses una hora abans. A més, no s'han concedit més llicències a conseqüència del nou pla d'usos, no s'han consolidat les terrasses extraordinàries que es van crear durant la pandèmia (encara n'hi ha tres d'operatives perquè han presentat un recurs que es resoldrà a l'estiu) i, per últim, s'ha incrementat el nombre d'inspeccions. 

Una terrassa del carrer Enric Granados de Barcelona un dia entre setmana (CCMA)

Amb aquesta bateria de mesures, s'ha passat de pics que superaven els 70 decibels mesurats l'estiu passat a una forquilla que va entre els 55 i que queda per sota dels 65 decibels. Malgrat aquesta millora, segueixen sent uns registres que queden per sobre del màxim tolerable durant les nits que recomana l'Organització Mundial de la Salut, que són uns 50 decibels.

La gràfica que indica l'evolució dels registres de soroll al carrer Enric Granados (Ajuntament de Barcelona)

Després de mig any, els veïns admeten que la situació ha millorat, però d'una forma moderada, i es mostren angoixats ara que ve el bon temps, quan més s'omplen les terrasses fins a altes hores i quan la calor obliga els veïns que no tinguin aire condicionat a dormir amb les finestres obertes. Jordi Badia, de la plataforma SOS Enric Granados, ho explica així:

"No dic que tinguem pànic, però sí por, perquè veiem que estem més o menys igual que fa 6 mesos i, ara que ve la calor, això pot ser una olla de pressió una altra vegada"

Cristina Català Puigbò, membre també de la plataforma, va una mica més enllà i explica que ha hagut de recórrer al metge i també a altres solucions i que encara té problemes per poder agafar el son:

"Hem hagut de canviar persianes, tot això s'ha anat adaptant, ja tenim vidres dobles, noto que m'està afectant la salut, però, si no voleu soroll, aneu a viure a un poble; això no ho volem tornar a sentir mai més.

Una de les terrasses extraordinàries que es van autoritzar per la pandèmia i que ara està en procés administratiu per retirar-la (CCMA)

Durant el 2022 es van posar més de 300 sancions a la vuitantena de terrasses que hi ha al carrer Enric Granados. Poden arribar fins als 3.000 euros, però si es paga aviat es redueix un 60%. Una quantitat que, segons l'interval entre inspeccions i l'època de l'any, es pot compensar amb certa rapidesa. És a dir que tot queda en mans de la predisposició per part dels restauradors.

Pau González Val, regidor de l'Eixample, comparteix amb els veïns que la millora aconseguida resulta "moderada" i que, en qualsevol cas, la voluntat per part de l'Ajuntament de Barcelona és vetllar perquè es compleixin les mesures.

"No pot dependre només que els inspectors o la Guàrdia Urbana et persegueixin perquè compleixis la normativa. Cal aquesta corresponsabilitat de tots els sectors per poder garantir aquests equilibris que garanteixen la vida, que garanteixen que els barris siguin espais de convivència."

Dos cambrers desmunten la terrassa del local on treballen a l'hora que diu la normativa (CCMA)

A l'hora de fer aquesta notícia, hem pogut constatar que la gran majoria de locals enretiraven les taules i les cadires a l'hora prevista a la normativa. Alguns molt puntuals i d'altres no tant.

Però hem vist locals que se les empescaven per seguir a ple rendiment passada l'hora de tancament segons la normativa. Alguns establiments deixaven la terrassa com si estigués a mig desmuntar mentre seguien servint copes en el seu interior o bé des de l'ampit de les finestres laterals.

També hem estat testimonis de locals que, tot i no tenir taules o cadires a la vorera, queden completament oberts al carrer i mantenen la música a tot drap fins a altes hores de la nit. Això sí, quan han vist que els estàvem gravant, han abaixat la música.

Finalment, un cop terrasses i locals han tancat, una gran quantitat de clients s'han quedat al carrer allargant la festa. Ja és matinada. En poques hores tornarà a sortir el sol.

Un grup nombrós de persones camina pel carrer Enric Granados cridant i cantant a altes hores de la nit (CCMA)
Anar al contingut