Madrid

Mas diu a Rajoy que convocarà una consulta legal i l'emplaça a un acord

El president de la Generalitat es referma en la voluntat de celebrar el 9-N i manifesta a Rajoy la seva predisposició a fer-la "legalment i, si pot ser, d'acord amb l'Estat"

Victòria MiróActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha transmès al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que manté plenament la decisió de convocar la consulta el 9-N i que espera poder-ho fer legalment. Mas ha constatat l'enroc de l'executiu popular respecte al referèndum, però ha insistit al líder espanyol a continuar negociant després de valorar que "hi ha un clima de diàleg obert" i, per tant, "sempre hi ha possibles solucions". Mas no ha concretat a què es referia, però ha parlat d'"escletxes" i ha considerat que s'ha fet "un pas endavant" perquè el govern espanyol ha assumit finalment que "el conflicte hi és".

Mas ha assegurat a Rajoy que la seva voluntat continua sent la mateixa que fa un any, i que a més "tenim una data, una pregunta i la base democràtica social i la majoria parlamentària i política per fer-la". I ha afegit: "A més, ho volem fer legalment i, si pot ser, d'acord amb l'Estat".

Tot i aquesta mà estesa, Mas ha admès que és probable que el govern espanyol porti la convocatòria del 9-N al Tribunal Constitucional: "Rajoy no m'ho ha dit, però 'a buen entendedor pocas palabras bastan', no sé si m'enteneu", ha expressat. Davant d'això, Mas ha assegurat que convocarà la consulta "d'acord amb una llei catalana i amb la màxima bona predisposició que sigui acordada amb l'Estat".

Què passarà si el 9-N es veta la consulta?

Arribats a aquest punt, què passarà si el 9-N es veta la consulta? Mas no ha desvelat res, però ha donat a entendre que el govern hi treballa de portes endins quan ha exposat: "Entrarem en un escenari diferent que ara no puc comentar." Exactament igual que Oriol Junqueras, que sempre ha defensat que parlar de pla B és treure força a la consulta, Mas ha afirmat avui que "no hi ha pla B", i ha puntualitzat que l'únic pla és votar, i que dins d'aquest pla "l'únic que hi ha són fases".

Els 23 temes "que no són la consulta"

El president Mas també ha entregat en mà a Rajoy "un paquet de propostes", un document amb 23 temes que, segons ha dit, "no són la consulta ni el dret a decidir". Qüestions com ara l'economia, les finances de Catalunya i els serveis públics, els deutes autonòmics i les invasions competencials, com ara la que suposa la "llei Wert" pel que fa al model educatiu. En aquest sentit, li ha recordat que el model de finançament s'ha de renovar i que Catalunya està infrafinançada, que hi ha pendents de fer obres licitades com els accessos al port de Tarragona i li ha plantejat la possibilitat de construir una llançadora a la T-1 que no requereix inversió pública.

Preguntat pels periodistes, Mas ha indicat que "el pacte fiscal està superat, però no oblidat". "Tant de bo el poguéssim implementar", ha continuat. Però tot seguit ha tornat a recuperar el discurs que la consulta és un fet innegociable pel mandat popular que la sosté. Mas ha argumentat que s'han fet un tip d'intentar terceres vies ("ens hem passat la vida proposant terceres vies, gairebé tot el que hem fet -a Madrid- ha estat proposar terceres vies, i estem així") i per això ara no ho faran més perquè no té sentit si no hi ha cap proposta de l'Estat.

Seguiran parlant...

La trobada, de la qual no s'esperaven grans acords, s'ha fet aquest dimecres 30 de juliol a La Moncloa, gairebé dos anys més tard de l'última encaixada oficial, el setembre del 2012. Mas, en acabar la reunió, ha dit que, tot i que no s'ha concretat una nova data, confia que podran continuar parlant amb Rajoy i que, respecte a la pròxima vegada, "espero que no costi tant".

El diàleg entre Mas i Rajoy s'ha reobert en plena tempesta política per la confessió de Pujol, un tema que ha ocupat ben pocs minuts de la llarga roda de premsa oferta pel president del govern. Mas ha reiterat als periodistes que li han preguntat sobre el cas que això, per dolorós que sigui, no influirà en el procés, ja que es tracta d'un moviment que arrenca del poble i no d'un líder polític o d'un altre.

Interromputs per crits de "Viva Espanya"

La compareixença de Mas des de la seu de la Generalitat a Madrid, al centre cultural Blanquerna, s'ha vist interrompuda pocs minuts després de començar durant uns moments pels crits de "Viva Espanya" que arribaven des de l'exterior. Mas ha parlat davant pels més de 50 periodistes acreditats després de parlar durant més de dues hores i quart  amb Rajoy.

Per part del PP, sobre el contingut de la reunió, la presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat que Rajoy ha traslladat a Mas que la prioritat del govern espanyol és la recuperació econòmica i que la consulta no és legal i, per tant, no se celebrarà.

Camacho, que ha convocat una roda de premsa urgent per fer públic el missatge del president del govern espanyol al líder català, ha afegit que Rajoy s'ha compromès a resoldre "els veritables problemes dels catalans", i ha posat com a exemple crear ocupació i garantir els serveis públics.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut