Rajoy i Mas, al despatx del president espanyol en l'inici d'una trobada en què no s'esperen massa acords. (Foto: EFE)
Rajoy i Mas, al despatx del president espanyol en l'inici d'una trobada en què no s'esperen massa acords. (Foto: EFE)
Madrid

Mas i Rajoy s'han reunit durant dues hores i quart a la Moncloa sense massa expectatives d'acord

La trobada s'ha fet amb el desacord confirmat sobre el 9-N. Rajoy no ha baixat les escales per rebre Mas i l'ha esperat a dalt amb la mà estesa per saludar-lo

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy i Artur Mas s'han reunit dues hores i quart a La Moncloa, des de poc després de les 11 hores d'aquest matí. El president del govern espanyol no ha baixat les escales per rebre Mas i l'ha esperat a dalt amb la mà estesa per saludar-lo.

Després, mentre intercanviaven alguns comentaris, s'han saludat una segona vegada a petició dels reporters gràfics i davant de les banderes d'Espanya, de la UE i de Catalunya. Seguidament, tots dos han accedit a l'interior de l'edifici per començar la seva reunió.

Ja a dins dels despatx han mostrat un posat més distès davant els mitjans gràfics i han parlat de les vacances d'estiu. Així, s'ha pogut sentir com els dos dirigents comentaven els seus plans per a les vacances d'agost: Rajoy ha preguntat a Mas què té previst fer i aquest ha contestat que passarà uns quants dies a Menorca, com sol fer cada any. A continuació, Rajoy li ha explicat els seus plans per a les tres setmanes de vacances que en principi té previstes.

Del contingut de la trobada només se'n sabrà alguna cosa per la roda de premsa que ofereix Artur Mas al centre cultural Blanquerna de Madrid. Paral·lelament, s'espera que el govern espanyol ofereixi la seva versió de la trobada mitjançant un comunicat. De moment, l'únic que ha transcendit és que Rajoy s'ha ofert a Mas a continuar treballant per sortir de la crisi.

Més enllà de l'anàlisi dels gestos, i amb el desacord pel 9-N confirmat, de la trobada no se n'esperava cap gran pacte ni tampoc un acostament respecte a la consulta a Catalunya. La reunió es va pactar a mitjans de juliol, després d'un correu que Mas va enviar a Rajoy i d'una posterior conversa telefònica entre tots dos presidents. Tot i això, la trobada té lloc enmig d'un clima polític marcat per la confessió de Jordi Pujol sobre els comptes opacs a l'estranger, amb una CiU immersa en un canvi d'etapa -amb el pas enrere de Duran i Lleida i el relleu en l'executiva de CDC després de la dimissió d'Oriol Pujol- i amb l'anunci del govern espanyol, que no pensa abordar encara una reforma del model de finançament.

Mas ha deixat clar que la consulta que han pactat CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP tirarà endavant, més enllà de les conseqüències del "cas Pujol": "El país està per sobre de qualsevol persona". El president demanarà a Rajoy que l'estat toleri un referèndum emparat en la llei de consultes catalana.

El govern espanyol, però, sempre s'ha negat a aquesta possibilitat i no s'ha mogut de la posició que la Constitució no permet empreses com aquesta. El PP, que té la complicitat del PSOE en el rebuig a la consulta "il·legal", també ha tancat la porta a la reivindicació socialista de reformar la Constitució.

Les diferències entre el govern espanyol i el català semblen insalvables, encara que les dues parts no es cansen d'apel·lar al diàleg. Mas ha admès que està disposat a negociar la data i la pregunta de la consulta si l'estat permet fer-la. Rajoy, però, ha afirmat per activa i per passiva que, mentre ell sigui president, no hi haurà cap consulta. "No faré el que no puc ni he de fer", va dir.

La delicada situació financera de la Generalitat serà, de ben segur, motiu de comentari després de la publicació, la setmana passada, de les balances fiscals segons el càlcul del govern espanyol. La Generalitat celebra que s'hagi reconegut que hi ha dèficit fiscal, però ha denunciat que només s'ha fet servir el mètode que beneficia més els interessos de l'executiu del PP.

La reunió entre Mas i Rajoy, que va ser motiu d'un estira-i-arronsa entre els executius durant setmanes, ha de començar a les 11 del matí. Quan acabi, el president de la Generalitat es desplaçarà fins a la seu del govern a Madrid, al Centre Cultural Blanquerna, per comentar-la, com ja va fer el 2012. Per part del govern espanyol, s'espera que en faci una valoració mitjançant un comunicat.

Aquesta serà la quarta vegada que els dos presidents s'entrevistaran des de les eleccions del 2012 al Parlament. La primera vegada, el setembre del 2012, Mas va anar a Madrid a reivindicar el pacte fiscal. El rebuig de Rajoy va propiciar el final de la legislatura i la convocatòria d'eleccions anticipades, en què Mas va abanderar la plena sobirania. Les altres dues van ser en secret, al març i a l'agost del 2013, quan faltaven pocs dies per a la Via Catalana. Aquesta vegada, la reunió és amb llum i taquígrafs, com volia el govern espanyol, però tot fa pensar que també acabarà sense cap acord.

Anar al contingut