Una escola de Labastida tancada pel coronavirus (EFE/Raquel Manzanares)
Una escola de Labastida tancada pel coronavirus (EFE/Raquel Manzanares)
Madrid

Madrid tanca totes les escoles i universitats durant 15 dies pel coronavirus

És on s'han registrat més casos de tot l'estat, 577, segons Sanitat, que eleva la fase en què es troba Espanya a "contenció reforçada"

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Comunitat de Madrid tanca totes les llars d'infants, escoles i universitats durant dues setmanes per combatre la propagació del coronavirus. La mesura entrarà en vigor aquest dimecres, 11 de març, i afectarà 1,4 milions d'estudiants. 

Madrid és la comunitat autònoma amb més casos registrats, 577 segons les últimes dades, que són un centenar més que aquest dilluns al matí.

D'aquesta manera segueixen el camí de la ciutat de Vitòria, que també aquest dilluns ha anunciat la suspensió de classes fins al 23 de març. La mesura vincula tots els centres educatius, des del 0 anys fins a la Universitat. 

La suspensió de les classes s'allargarà fins al 26 de març i, en funció de com evolucioni la situació, es podria prorrogar. 

Tot i que el comunicat difós pel govern autonòmic especifica que les escoles estaran obertes per a les famílies que vulguin fer ús dels centres encara que no hi hagi classe, el conseller de Sanitat madrileny ho ha negat. Enrique Ruiz ha dit que la decisió de Salut Pública és que tots els centres, tant públics com privats i concertats, estiguin tancats. 

 

De fase de contenció a "contenció reforçada" 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que són mesures "necessàries" tenint en compte que el comitè d'experts ha conclòs que Espanya ja no està en fase de "contenció", sinó de "contenció reforçada". "Les dades indiquen un canvi a pitjor", ha afirmat. 


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que Espanya ha passat de fase de
Illa ha explicat que Espanya ha passat de fase de "contenció" a "contenció reforçada" (EFE/Víctor Lerena)

 

Illa ha explicat que el canvi ve determinat perquè a la Comunitat de Madrid, Vitòria i Labastida ara hi ha una situació de "transmissió comunitària alta". Hi ha hagut un "increment significatiu de casos" en aquestes àrees que requereix mesures addicionals com la que s'ha anunciat: 

"En algunes parts del territori assenyalem zones que denominem de transmissió comunitària significativa o alta. En aquests moments, de comú acord amb les comunitats autònomes concernides, aquestes zones són Madrid, Vitòria i Labastida, que tenen un índex de transmissió comunitària alt." 

El ministre ha avançat que s'aprovarà un segon paquet de mesures, que s'anunciaran aquest dimarts. 

 

Quedar-se a casa i ajornar proves mèdiques

Una altra mesura que es recomana en aquestes zones és fomentar el teletreball, així com els torns esglaonats i la flexibilitat en l'horari laboral, per afavorir la conciliació. 

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha comparegut en paral·lel al ministre, ha explicat que també es poden suspendre o ajornar les proves diagnòstiques o activitats quirúrgiques programades no preferents. 

Els casos de coronavirus a Madrid s'han triplicat en 24 hores
Els casos de coronavirus a Madrid s'han triplicat en 24 hores (EFE/Javier Lizón)


Tant el ministre com la presidenta madrilenya han aconsellat a la gent gran o amb malalties cròniques que s'abstinguin de sortir de casa o de la residència on s'estiguin i que limitin l'activitat social. També que es tingui cura de les persones grans a domicili, evitar els viatges que no siguin imprescindibles o que les persones amb símptomes similars als de la Covid-19, com tos o febre, es quedin a casa. 

El conseller de Sanitat de Madrid, Enrique Ruiz, ha agraït la comprensió de la ciutadania i ha advertit que calia prendre mesures per evitar una situació pitjor: 

"En 24 hores, Madrid ha triplicat el nombre de positius, dels 202 d'ahir als 577 d'avui, amb el component important que té a la UCI i, sobretot, amb els 17 difunts. Era necessària una decisió urgent per contenir la propagació de l'epidèmia, i així ho hem fet." 

 

Més de 1.200 casos a tot Espanya i més de 100 a Catalunya

Segons dades del Ministeri de Sanitat a les 18 hores, a tot l'Estat s'han comptabilitzat 1.204 casos de coronavirus, dels quals 577 a Madrid, 149 al País Basc (tots a Àlaba), 102 a La Rioja i 101 a Catalunya. Hi ha casos a totes les comunitats, tret de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. 

Fins ara, a tot l'Estat han mort 29 persones pel coronavirus, 12 més que diumenge, i 30 s'han curat. 
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEducació Menors
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut