El nou president de Bolívia, Luis Arce, al balcó del Palau de Govern (EFE/Juan Carlos Torrejón)
El nou president de Bolívia, Luis Arce, al balcó del Palau de Govern (EFE/Juan Carlos Torrejón)

Luis Arce, mà dreta d'Evo Morales, pren possessió com a nou president de Bolívia

RedaccióActualitzat

Luis Arce ha pres possessió com a nou president de Bolívia en una cerimònia on també hi eren el rei Felip VI i el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias.

La investidura significa la tornada al poder del partit d'Evo Morales, el Moviment al Socialisme (MAS), i, de fet, molts consideren que Arce és l'home de palla de l'expresident, que va marxar del país ara fa un any.

A la presa de possessió d'Arce també hi han assistit els presidents de l'Argentina, Colòmbia i el Paraguai i altres representants polítics europeus i asiàtics.

Arce va ser elegit a mitjans d'octubre amb el 55% dels vots. Va ser un any després que Evo Morales anunciés que abandonava la presidència de Bolívia forçat per pressions militars i policials i enmig de denúncies de frau. A Morales el va substituir un govern interí encapçalat per la senadora conservadora Jeanine Áñez.

La relació entre el govern espanyol i el govern ultraconservador de Jeanine Áñez ha estat molt tensa, especialment després del setge a l'ambaixada mexicana, on hi havia refugiats 9 membres de l'antic govern d'Evo Morales, i de l'expulsió de diplomàtics de tots dos països.

 

El discurs del nou president s'ha centrat en crítiques a l'executiu interí de Jeanine Áñez, que ha acusat de trepitjar la democràcia i sembrar "mort, por i discriminació" al país. També ha denunciat que durant el govern d'Àñez es va perseguir polítics i sindicalistes propers al Moviment al Socialisme fent servir grups paramilitars.

El nou president de Bolívia ha marcat la recuperació econòmica com el principal repte del país, que viu immers en una profunda recessió per la pandèmia de la Covid.
 

ARXIVAT A:
Bolívia Evo Morales
Anar al contingut