La ministra d'Exteriors del nou govern de Bolívia, Karen Longaric (Reuters)
La ministra d'Exteriors del nou govern de Bolívia, Karen Longaric (Reuters)
La Paz, Bolívia

Conflicte diplomàtic entre Espanya i Bolívia per una visita a l'ambaixada de Mèxic

La ministra d'Exteriors de Bolívia acusa Espanya de "menystenir la seva sobirania" i ficar-se en els assumptes interns del país

RedaccióActualitzat

El ministeri d'Exteriors ha obert una investigació sobre la visita d'una encarregada de negocis de l'ambaixada espanyola a Bolívia a l'ambaixada de Mèxic de La Paz.

Una visita de la diplomàcia espanyola a l'ambaixada mexicana que les autoritats bolivianes qualifiquen de "menyspreu a la seva sobirania". La cancellera del nou govern bolivià, Karen Longaric, ha assegurat que els representants espanyols van entrar a l'ambaixada de Mèxic "de forma subreptícia i acompanyats d'encaputxats armats":

"Bolívia denuncia abús de privilegis i menyspreu a la seva sobirania. Tenim el deure de denunciar davant l'opinió pública i la comunitat internacional que avui, divendres al matí, persones que han estat identificades com funcionaris de l'ambaixada d'Espanya a Bolívia, acompanyades d'encaputxats, han intentat ingressar de forma subreptícia i clandestina a la residència diplomàtica de Mèxic a La Paz."

L'ambaixada de Mèxic a La Paz està dins aquest recinte tancat i vigilat (Reuters)


Segons la ministra d'Exteriors de Bolívia, aquests fets "vulneren l'article 41 de la convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques":

"Les persones que gaudeixen de privilegis i immunitats han de respectar les lleis i reglaments de l'estat receptor i no s'han de ficar en els seus assumptes interns."

 

Evo Morales, el fins a mitjans de novembre president de Bolívia, va acceptat l'oferta d'asil polític que li va fer el govern mexicà quan la senadora de l'oposició Jeanine Áñez es va autoproclamar presidenta en una sessió al Parlament amb l'absència de la majoria de diputats del partit de Morales. Morales va estar gairebé un mes a Mèxic i després va viatjar a Cuba com a pas previ per a instal·lar-se a l'Argentina.

Des del 12 de desembre l'expresident bolivià resideix a l'Argentina, on les autoritats li han ofert estatus de refugiat polític.

La cancellera boliviana ha afegit que el seu govern està enviant còpia de la nota de queixa "a tots els òrgans de la Unió Europea, a més de a les Nacions Unides, a l'Organització d'Estats Americans i a tots els organismes regionals":

"Els fets són evidents, estan gravats en fotografies i vídeos. La cancelleria boliviana sabrà donar la resposta que correspon a un cas de tan gran ofensa a la sobirania del país".

 

ARXIVAT A:
Bolívia Evo MoralesMèxic
Anar al contingut