Una treballadora de la neteja (iStock/Andrii Lysenko)

Llum verda a l'increment del 5% del salari mínim i del 0,5% del sou de funcionaris

El Consell de Ministres aprova apujar l'SMI fins als 1.134 euros bruts mensuals, en 14 pagues, tal com va acordar amb els principals sindicats sense el vistiplau de la patronal

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha donat llum verda a l'increment del 5% del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2024, tal com va acordar amb els principals sindicats sense el vistiplau de la patronal, que va quedar fora de les negociacions.

Segons l'acord al qual van arribar al mes de gener CCOO i la UGT, l'SMI arriba als 1.134 euros bruts mensuals en 14 pagues. L'increment tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener passat.

La portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la pujada "millorarà clarament la vida de 2,5 milions de treballadors, especialment treballadores".

 

Des de l'any 2018 fins al 2023, l'SMI s'ha incrementat 344,1 euros al mes, és a dir, una alça del 46,8%.


La patronal va quedar fora de la negociació

CEOE i Cepyme no volien superar el 3% d'augment de l'SMI i només estaven disposats a acceptar el 4% proposat pel govern espanyol si es prenien mesures en l'àmbit de la contractació amb les administracions públiques i el sector agrari.

La patronal demanava que també s'apliqués l'increment als contractes públics, on no preveien aquesta alça dels costos. Els sindicats, amb mecanismes de vigilància, també hi estaven d'acord. Però el Ministeri d'Hisenda ho va vetar per l'augment de despesa pública que suposaria.

Per la seva banda, els sindicats no es conformaven amb menys del 5% d'increment que s'ha acordat finalment amb el govern de Sánchez. Sense el contrapès de la patronal a les negociacions, el Ministeri de Treball va advertir que o acceptaven el 4% o haurien de cedir a les demandes sindicals.

Pujada del 0,5% del sou dels treballadors públics

El Consell de Ministres també ha aprovat la pujada salarial addicional del 0,5% per als funcionaris i treballadors públics corresponent al 2023, que s'abonarà en haver superat el creixement econòmic durant aquest any que es preveia als pressupostos. L'increment tindrà efectes retroactius des del gener del 2023, fet que eleva al màxim del 3,5% l'increment dels sous públics permès.

Ara, caldrà veure com traslladen aquest increment les comunitats autònomes i la resta d'administracions en funció del seu propi calendari i situació pressupostària.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaDrets laboralsGovern espanyol
Anar al contingut