L'expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, juntament amb el seu advocat, Gonzalo Boye, durant una atenció als m…
El magistrat rebutja tots els recursos presentats

Llarena confirma que vol jutjar Puigdemont, Comín i Puig per malversació agreujada

A Rovira i a Ponsatí les reclama per desobediència, però encara es poden presentar recursos en contra de la interlocutòria

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem manté que el president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig siguin jutjats per malversació agreujada, amb penes de fins a 12 anys de presó.

Així és com el jutge Pablo Llarena interpreta la reforma del Codi Penal pactada entre els socialistes i Esquerra, entre d'altres.

El magistrat rebutja tots els recursos presentats i confirma que, sense sedició, les persones perseguides per aquest delicte passen a estar processades per desobediència, que no comporta presó. Això afecta Marta Rovira i Clara Ponsatí.


"La voluntat de disposar dels fons públics"

En la interlocutòria, Llarena fa una interpretació molt àmplia del concepte d'"ànim de lucre" per encabir dins del de malversació agreujada el que considera que van fer els acusats:

"Aquesta exigència típica no pot ser avaluada com una voluntat d'enriquiment personal, sinó com la intenció d'obtenir qualsevol tipus de benefici, aprofitament o satisfacció, és a dir, com la voluntat de disposar dels fons públics a títol de propietari."

Pel que fa als recursos de Puigdemont i Comín, que argumentaven que les ordres de detenció i ingrés a presó contradiuen la seva immunitat com a europarlamentaris, Llarena diu que no.

I ho sosté afirmant que, com que l'ordre de processament va ser el març del 2018 i ells van ser eurodiputats el juny del 2019, no cal un suplicatori per detenir-los.

El jutge del Suprem afegeix que, si en el futur estiguessin a la presó a Espanya, això no els privaria d'aconseguir autorització per assistir a les sessions del Parlament Europeu.

L'escrit encara no és definitiu i s'hi poden presentar nous recursos en contra. El Suprem no emetrà cap euroordre fins que hi hagi una decisió definitiva i fins que la justícia europea resolgui la qüestió de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí com a eurodiputats.

En la interlocutòria del 12 de gener, Llarena ja va eliminar el delicte de sedició contra Puigdemont, però va mantenir el de malversació i hi va incloure el de desobediència.

Sardenya arxiva l'execució de l'euroordre contra Puigdemont

D'altra banda, aquest dimarts el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, a Sardenya, ha arxivat el procediment per l'extradició de Puigdemont, detingut el 23 de setembre del 2021 a l'Alguer i posat en llibertat l'endemà.

En una resolució de principis de mes, el tribunal explica que l'advocat general italià li ha notificat que el Suprem havia retirat l'euroordre contra l'expresident de la Generalitat i, en conseqüència, no hi ha "cap delicte en base al qual executar l'euroordre".

L'octubre del 2021, el tribunal de Sàsser va deixar en suspens el procediment d'extradició de Puigdemont a l'espera de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea sobre la seva immunitat, que encara està pendent.

La decisió d'ara de la justícia italiana és conseqüència de la derogació del delicte de la sedició.

Puigdemont, entre l'alcalde de l'Alguer, Mario Conoci; i l'advocat Gonzalo Boye, el setembre de 2021
Puigdemont, entre l'alcalde de l'Alguer, Mario Conoci, i l'advocat Gonzalo Boye, el setembre del 2021 (Europa Press / Lorena Sopeña)
ARXIVAT A:
Procés catalàCarles Puigdemont
Anar al contingut