Foto d'arxiu de la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna (ACN)
Foto d'arxiu de la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna (ACN)
Parlament de Catalunya

Llanos de Luna declina comparèixer al Parlament perquè creu que les seves competències ja són conegudes

Malgrat que la cambra catalana havia acordat al febrer demanar la compareixença de la delegada de l'executiu espanyol per informar sobre l'exercici de les seves competències, Llanos de Luna esgrimeix que aquestes competències ja són conegudes públicament i es nega a comparèixer.

RedaccióActualitzat
La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha rebutjat comparèixer al Parlament per informar de les seves competències, tal com havia demanat la cambra. Llanos de Luna entén que aquestes competències ja són conegudes públicament i que, "en conseqüència, cal entendre que la petició remesa excedeix de la base jurídica invocada" i "no reuneix les condicions d'idoneïtat i legalitat suficients per poder ser atesa".

La comissió d'Interior del Parlament va acordar el 20 de febrer, amb els únics vots en contra de PPC i Ciutadans, demanar la compareixença de la delegada de l'executiu espanyol per informar sobre l'exercici de les seves competències, arran de la suposada trama d'espionatge a Catalunya o l'anomenada "guerra de banderes" amb els ajuntaments.

En una carta dirigida a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, la delegada del govern espanyol escriu: "Permeti'm expressar-li els meus dubtes amb la necessitat d'informar el Parlament que vostè presideix sobre les competències que em concerneixen com a delegada del govern". Llanos de Luna, a més, apel·la a l'article 154 de la Constitució, que assenyala que "el delegat del govern dirigirà l'administració de l'Estat en el territori de la comunitat autònoma i la coordinarà, quan procedeixi, amb l'administració pròpia de la comunitat".

ICV ho considera "inacceptable"

La petició de compareixença aprovada pel Parlament va ser formulada pel diputat d'Iniciativa per Catalunya Jaume Bosch. Precisament aquest grup ha estat el primer a reaccionar a la carta de Llanos de Luna. El president dels ecosocialistes, Joan Herrera, creu que la missiva demostra "molt poca sensibilitat democràtica".

Herrera considera "inacceptable" que Llanos de Luna rebutgi comparèixer al Parlament i ha recordat que la delegada del govern va ser-ne anteriorment diputada i que la cambra catalana forma part de l'administració de l'Estat.

La comissió d'Afers Institucionals del Parlament també ha citat Llanos De Luna per informar de la seva participació en un homenatge a la División Azul, però la delegada espanyola encara no s'ha pronunciat sobre aquesta compareixença.
Anar al contingut