Sant Andreu de la Barca

Tots els partits excepte el PP demanen la dimissió de Llanos de Luna per homenatjar la División Azul

La delegada del govern espanyol a Catalunya, del PP, va lliurar dissabte un diploma a un representant de l'Hermandad de Combatientes de la División Azul, una entitat de veterans i nostàlgics d'aquesta unitat franquista de les tropes de Hitler.

RedaccióActualitzat
CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP demanen la dimissió immediata de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, del PP, per haver homenatjat seguidors de la División Azul.

Segons ha publicat el setmanari "La Directa", dissabte passat, la delegada va lliurar un diploma a un representant de l'Hermandad de Combatientes de la División Azul, una entitat de veterans i nostàlgics d'aquesta unitat franquista de les tropes de Hitler. Va ser en un acte que es va fer al pati de la caserna de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, per commemorar el 169è aniversari de la creació d'aquest cos policial.

Fonts de la Guàrdia Civil a Catalunya han confirmat a Catalunya Ràdio que la delegada del govern espanyol, del PP, va lliurar el diploma a aquesta germandat en un acte en què també hi havia l'Associació d'Aviadors de la República. Ara bé, el diploma a l'entitat republicana no el va entregar la delegada, sinó un coronel de la Guàrdia Civil. De fet, les fonts que hem consultat consideren una casualitat que de les 6 autoritats que entregaven diplomes li toqués a la delegada entregar-lo a la germandat de veterans de la División Azul.

Peticions de dimissió

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha exigit la compareixença del ministre d'Interior i que destitueixi de manera "fulminant" la delegada per "glorificar el nazisme", un fet que encara veu més greu per "l'ús banal del nazisme i del feixisme que hem vist en els darrers dies en boca de dirigents populars o de mitjans de comunicació de l'entorn del PP".

El PSC ha exigit la renúncia de Llanos de Luna per "atemptar contra la dignitat de les víctimes de la barbàrie nazi i feixista" i ha assegurat que l'alcalde de Sant Andreu de la Barca, que és del PSC i era a l'acte, "ni sabia ni va poder evitar que es produís aquest lamentable fet".

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha demanat el cessament "immediat" de la representant del govern espanyol i ha advertit que és "inacceptable" que fes aquest homenatge a la División Azul mentre la número 2 del PP acusa de "nazis" els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca per defensar el dret a un habitatge.

Aquest mateix argument ha fet servir la CUP, que ha considerat urgent la dimissió de Llanos de Luna i ha assegurat que mantenir-la al càrrec és "un insult al conjunt de la població catalana, així com a les víctimes del nazisme i de la violència franquista que durant 40 anys va mantenir sotmès aquest poble".

Convergència i Unió també s'ha sumat a mitja tarda a les peticions de dimissió. El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha demanat la "destitució fulminant" de Llanos de Luna i ha demanat posar fi a la "banalització del nazisme".

Diversos grups han recordat que, entre els assistents a l'acte, també hi havia dues persones vinculades al partit xenòfob Platafoma per Catalunya.

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat que la delegada del govern a Catalunya doni explicacions sobre per què va participar en l'acte, una assistència que ha considerat "fora de lloc".

També l'alcalde de Sant Andreu de la Barca, el socialista Enric Llorca, s'ha desvinculat de l'acte d'homenatge a la Guàrdia Civil i ha dit que hi va assistir per "cortesia institucional" en celebrar-se a la seva ciutat. Llorca ha dit en un comunicat que en cap moment va ser informat "que durant l'acte es faria un lliurament de diplomes i menys, evidentment, un diploma a l'Hermandad  de Combatientes de la División Azul".

Acompanyada per la polèmica

Llanos de Luna ha estat bel·ligerant a l'hora de denunciar els ajuntaments catalans que no tenen penjada la bandera espanyola a la façana. Fins i tot, en el cas de Corbera de Llobregat, va instar a penjar-la a totes les dependències públiques del municipi, incloses les escoles. El ple del Parlament en va demanar el relleu per "l'hostilitat" envers les institucions catalans i Girona l'ha declarada "persona non grata". L'últim enrenou vinculat a Llanos de Luna van ser unes declaracions en què afirmava que calia que hi hagués "gent 'pija' i rica perquè són els que gasten i consumeixen".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut