Liz Truss en una roda de premsa, mirant el terra sobre un fons blau
Liz Truss va assumir el càrrec fa menys de dos mesos (Reuters/Daniel Leal)

Liz Truss s'aferra al poder mentre augmenten les veus que li demanen que dimiteixi

El nou canceller, Jeremy Hunt, ha admès que el seu predecessor va cometre errors i ha avançat que s'hauran de prendre decisions difícils

Redacció/AgènciesActualitzat

La primera ministra britànica, Liz Truss, no aconsegueix calmar els ànims tot i haver fet marxa enrere en el seu pla fiscal i destituir el ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng.

Augmenten les veus que li demanen que dimiteixi i convoqui eleccions, quan no fa ni dos mesos que va substituir Boris Johnson. Entre aquestes, la del líder del Partit Laborista, Keir Starmer, que ha acusat Truss d'haver creat un "caos grotesc".

Aquest diumenge, el nou responsable d'Hisenda, Jeremy Hunt, ha admès que el pla fiscal --el que anomenen "minipressupost"-- presentat pel seu predecessor fa tres setmanes contenia "errors", que--ha dit-- seran solucionats en una nova versió que ell mateix anunciarà el 31 d'octubre.

Un d'aquests errors, segons ha dit, el fet d'haver plantejat una rebaixa en l'impost de la renda als més rics --que es volia abaixar del 45 al 40%--, en l'actual context econòmic. 

En una entrevista a la BBC, també ha avançat que l'executiu encapçalat per Liz Truss haurà d'adoptar mesures "difícils" per equilibrar els comptes, cosa que implicarà demanar a tots els ministeris que presentin plans d'estalvi, així com renunciar a rebaixes d'impostos.

El nou ministre d'Hisenda, Jeremy Hunt, ha fet una entrevista a la BBC
El nou ministre d'Hisenda, Jeremy Hunt, ha fet una entrevista a la BBC (Reuters/Henry Nicholls)

"La despesa no s'apujarà tant com la gent vol, caldrà buscar més estalvis" ha dit. "Tampoc tindrem les baixades d'impostos que jo esperava i, per això, n'hi haurà alguns que hauran de pujar", ha afegit.

En aquest sentit, la primera ministra, Liz Truss, en un intent de calmar els mercats, va rectificar aquest divendres el pla de mantenir l'impost de societats en el 19% i va recuperar la idea de Boris Johnson d'elevar-lo al 25%.

En qualsevol cas, el nou titular d'Economia ha assegurat que no tornaran els nivells d'austeritat del 2010, durant el govern de David Cameron. I malgrat haver-se declarat moltes vegades partidari d'abaixar els impostos, ha admès que "no té sentit fer-ho recorrent a més endeutament".

ARXIVAT A:
Regne UnitLiz Truss
Anar al contingut