Imatge d'arxiu del vaixell quan navegava sota el nom de Suez Rajan (Daisuke Nimura/Reuters)

L'Iran captura un petrolier al mar d'Oman com a represàlia contra els EUA

L'Armada ho ha confirmat en un breu comunicat en què assegura que la nau és nord-americana, per bé que pertany a una naviliera grega

Redacció/Agències

L'Armada iraniana ha anunciat aquest dijous la captura d'un "petrolier nord-americà" al mar d'Oman, com a resposta a la confiscació de petroli del país persa per part dels Estats Units l'any passat.

La confirmació oficial per part de la força naval s'ha difós a través d'un breu comunicat que ha recollit l'agència Tasnim.

"El petrolier ha estat confiscat per ordre judicial en resposta al robatori de petroli iranià per part dels Estats Units el 2023", afegeixen els mitjans del país persa.


Nord-americà o de les illes Marshall?

El breu anunci arriba hores després que la Marina Britànica informés de l'abordatge d'un vaixell "per part de 4 o 5 persones armades no autoritzades aproximadament a les 3.30 GMT", en un incident que va passar a 50 milles al nord-est de Suhar, a Oman.

Encara que les autoritats iranianes han identificat el vaixell capturat com a nord-americà, el petrolier és el Saint Nicholas, que navegava sota bandera de les illes Marshall i pertany a la companyia naviliera grega Empire Navigation.

Segons l'agència estatal grega AMNA, el vaixell està tripulat per un total de 19 persones, una de nacionalitat grega i 18 de nacionalitat filipina.

El vaixell en qüestió va estar implicat en una disputa d'un any en què el Departament de Justícia dels Estats Units va acabar confiscant un milió de barrils de cru iranià que transportava quan encara navegava sota el nom Suez Rajan.


L'han obligat a girar cua

Segons AMNA, el vaixell havia carregat a Bàssora, a l'Iraq, unes 145.000 tones de petroli i tenia com a destí final la ciutat d'Aliaga, a Turquia, ja que havia estat noliejat per la petroliera estatal turca Tupras.

Tot i això, el vaixell ara es dirigeix cap al port iranià de Bandar Jask, segons un comunicat emès per l'empresa britànica de seguretat marítima Ambrey Analytics.

Aquest incident s'emmarca en un context de fortes tensions a la zona, amb un augment important del nombre d'atacs dels rebels houthis del Iemen, aliats de Teheran, contra vaixells al mar Roig en represàlia per l'ofensiva d'Israel a la Franja de Gaza.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIraq
Anar al contingut