L'incendi de València es podria haver originat per un curtcircuit en un tendal
Uns bombers treballen en el sanejament de la façana de l'edifici sinistrat al barri valencià de Campanar (EFE/Manuel Bruque)

L'incendi de València es podria haver originat per un curtcircuit en un tendal

És la causa més probable del sinistre que es desprèn de l'informe preliminar de la investigació i un cop la Policia Científica ha finalitzat el treball de revisió de l'edifici

RedaccióActualitzat

L'incendi que dijous passat va calcinar un bloc residencial a València i va causar deu morts es podria haver originat per un curtcircuit en el mecanisme d'un tendal d'un dels apartaments, segons fonts pròximes a la investigació citades per EFE.

Aquesta és la causa més probable del sinistre que es desprèn de l'informe preliminar de la investigació i un cop la Policia Científica ha finalitzat el treball de revisió "pam a pam" de l'edifici.

Els agents ja estan treballant en la identificació dels cossos. Les mostres d'ADN ja són a la comissaria central per analitzar-les.

Tot i això, la delegada del govern al País Valencià, Pilar Bernabé, ha reiterat aquest dilluns que totes les qüestions i investigacions sobre les causes de l'incendi del bloc, situat a la rotonda on conflueixen les avingudes del Mestre Rodrigo i General Avilés, estan sota secret de sumari:

"Deixarem que la Policia Científica faci la seva feina i, a través de les vies pròpies de la Policia Judicial, en el moment en què es puguin donar aquestes informacions es donaran."

Sobre l'estat de l'edifici, Bernabé tampoc ha donat nova informació al respecte i ha assenyalat que aquesta qüestió s'anirà esclarint al llarg de la investigació.

4 milions d'euros en el primer paquet d'ajudes

La Generalitat valenciana destinarà 4 milions d'euros a les primeres ajudes als afectats per l'incendi.

El president valencià, Carlos Mazón, ha informat de la tramitació urgent d'aquest primer paquet d'ajudes directes en un ple del Consell extraordinari.

  • Fins a 10.000 per les necessitats bàsiques

Hi haurà una ajuda directa d'entre 6.000 i 10.000 euros --segons els membres de la família-- el qui tenien a l'edifici la seva residència habitual i que han de servir per cobrir les necessitats bàsiques durant un any. Per aquest punt s'hi destinarà una inversió màxima d'1,38 milions d'euros.

  • Ajudes de lloguer durant 12 mesos

També rebran una ajuda d'entre 1.000 i 1.500 euros al mes -també durant 12 mesos- per poder llogar un habitatge, amb un import global de prop de 2,5 milions.

  • Exempcions fiscals

Aquells qui decideixin comprar un nou habitatge estaran exempts de pagar l'impost de transmissions patrimonials. I les persones dependents que residien a l'edifici tindran una reubicació preferent en residències i centres de dia.

Entre les mesures aprovades aquest dilluns, també hi figura transport públic gratuït pels afectats, que a més disposaran d'assistència psicològica.
 

100 famílies comencen a ser reallotjades

Els veïns afectats s'han començat a reallotjar en els pisos de nova construcció que ha posat a disposició l'Ajuntament de València.

Es tracta d'un immoble situat al barri de Safranar, un edifici de nova construcció de 131 pisos, que el consistori va comprar per dret de tempteig fa uns mesos amb l'objectiu de destinar-lo a lloguer assequible.

Segons ha apuntat l'alcaldessa de València, María José Catalá, hi ha "un centenar de peticions" de famílies que han perdut l'habitatge i que començaran a viure aquí partir d'aquesta setmana.

S'està donant prioritat a les famílies amb nens --hi ha deu menors allotjats amb els seus familiars a l'hotel on es van traslladar els afectats dijous-- i a les persones amb mobilitat reduïda i dependents.

Imatges del nou edifici de 131 habitatges ubicats al valencià barri de Safranar, propietat de l'Ajuntament de València (EFE/Carlos Rosique)
Imatges del nou edifici de 131 habitatges ubicats al barri de Safranar, propietat de l'Ajuntament de València (EFE/Carlos Rosique)

Inicialment, s'ha establert un termini de tres mesos per residir en aquests pisos, que serà "prorrogable", ha remarcat l'alcaldessa, segons la situació de cada família:

"Entenem que amb aquest temps n'hi ha prou per abordar la situació de vulnerabilitat social, de necessitat de la família, ajudar-los en el tema de la tramitació jurídica de l'assegurança, de les hipoteques i altres."

A partir d'aquest termini, l'alcaldessa ha apuntat que "cada família tindrà una situació i s'atendrà en funció de les seves necessitats".

Catalá també ha concretat que s'ha dotat els immobles de "mobiliari de menjador, llits o qüestions bàsiques de la llar", com ara llençols i tovalloles.

"Ahir, de fet, estàvem adequant els darrers habitatges", ha subratllat l'alcaldessa, que també ha assegurat que tots ells ja tenen donada d'alta la llum i l'aigua i compten amb electrodomèstics. 

 

ARXIVAT A:
IncendisPaís ValenciàIncendi València
Anar al contingut